Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Najveći europski trgovački lanac Carrefour osvaja Balkan i Hrvatsku

Carrefour
Arhiva VL
23.02.2010.
u 15:46

Carrefour, koji posluje 40 godina, ima 15.500 trgovina u 35 zemalja, zapošljava 495.000 ljudi, a 95 posto proizvoda iz njihovih trgovina proizvodi se u zemlji u kojoj se nalazi.

Najveći europski, odnosno drugi najveći svjetski trgovački lanac francuski Carrefour planira otvoriti svoje hipermarkete i markete u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji. Žele proširiti poslovanje u okviru franšize Carrefour na Balkanu, no za sada ne žele detaljnije odgovoriti o kojim se gradovima i o koliko trgovina radi.

Nova kompanija, pišu mediji, bila bi u 60-postotnom vlasništvu Francuza, dok bi ostatak bio u rukama “Carrefour-Marinopulosa”, zajedničke francusko-grčke tvrtke osnovane prije 17 godina.

Carrefour, koji posluje 40 godina, ima 15.500 trgovina u 35 zemalja, zapošljava 495.000 ljudi, a 95 posto proizvoda iz njihovih trgovina proizvodi se u zemlji u kojoj se nalazi.

Slovenski mediji špekuliraju o tome je li možda Carrefour-Marinopolus također jedna od onih tvrtki koje želi kupiti dio Mercatora, jer je svojedobno bio zainteresiran za kupnju toga slovenskog trgovačkog lanca.

Francuski Carrefour je, inače, u lanjskoj godini ostvario pad neto dobiti od 74 posto, odnosno ostvario je 327 milijuna eura neto dobiti, nakon 1,27 milijardi eura ostvarene u godini ranije. Bila je to posljedica milijardu eura troškova restrukturiranja, povezanih sa zatvaranjem trgovina u Italiji i naporima usmjerenim na preustroj tvrtkina posrnulog poslovanja u Francuskoj.

Troškovi reorganizacije poslovanja iznosili su ukupno 1,07 milijardi eura. Prihodi su istodobno umanjeni za jedan posto na 87,38 milijardi eura. Dok je u Francuskoj, Europi i Aziji zabilježen pad prodaje, u Latinskoj Americi prodaja je porasla.

Ključne riječi

Komentara 3

BO
bomba
16:16 23.02.2010.

Blago nama da nema njih mi ne bi imali gdje kupovati.

BA
balance
18:03 23.02.2010.

koji ce te nam...da ne kazem...

OB
-obrisani-
14:58 24.02.2010.

Treba ju nam još i oni da iznose kapital iz zemlje? Ili samo ulažu u nekretninu? Sve u svemu kako propadaju u Belgiji tako će su tu nastaviti još brže. ............................................. Ali treba obratiti pažnju na uvlakače - \" aa 95 posto proizvoda iz njihovih trgovina proizvodi se u zemlji u kojoj se nalazi\". Pitam se šta će kod nas prodavati domačega, kad se kod nas sve temelji na uvozu EU smeča i kineske brzopotrošne robe kvalitete nikakve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije