Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Najveći dio dospijeća duga već u prvom kvartalu 2010.

Ivan Šuker
Robert Anić/Pixsell
22.11.2009.
u 20:00

U ožujku na naplatu državi dolazi domaće izdanje obveznica od tri milijarde kuna koje će se vratiti ponovnim zaduživanjem na domaćem tržištu, za što, kažu analitičari, novca na tržištu ima.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker već će početkom sljedeće godine morati krenuti u istraživanje najprihvatljivijeg zaduživanja na stranom tržištu kojim bi mogao pokriti dug od 500 milijuna eura koji već u veljači stiže na naplatu, a to je tek četvrtina ukupnih dugova u sljedećoj godini.

Najprihvatljivije će biti zaduživanje na tržištu gdje će se postići najpovoljnije kamate. No, one neće ovisiti samo o stanju na svjetskim tržištima nego i o hitno traženoj štednji i reformama u zemlji te i o brzini pregovora s EU.

Da je tako, potvrđuje i drukčiji pristup investitora prema pojedinim zemljama srednje i istočne Europe. One koje su pokazale spremnost za uštede imaju i lakši pristup kapitalu. U ožujku na naplatu državi dolazi domaće izdanje obveznica od tri milijarde kuna koje će se vratiti ponovnim zaduživanjem na domaćem tržištu, za što, kažu analitičari, novca na tržištu ima.

Do kraja godine državi preostaje i vraćanje sindiciranog kredita, dakle onog koji je odobrilo više banaka u iznosu od 1,250 milijardi eura.

Ključne riječi

Komentara 11

MI
MichaelM
04:53 23.11.2009.

..... (dreamteam) a taj dug je za vecinu zapadnih zemalja negdje oko 50% GDP-a a u slucaju Hrvatske oko 300% GDP-a (hrvatskog), a to sve jos i ovisi o uspjehu turisticke sezone sto samo moze ici dolje u recesiji ..... Koliko generacija ce to otplacivati ?

DO
doktorica
09:15 23.11.2009.

Neka krene od sebe i svoje vlade...

OB
-obrisani-
06:26 23.11.2009.

KOSOR, a da ipak prodaš još i Istru do Mirne. Dobiti češ par milijardi Eura pa češ i ti i ovo svinjogojstvo i dalje biti u sedlu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije