Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLIKO SMO TROŠILI?

Najskuplji darovi oko 1000 kuna

Ilustracija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
01.01.2020.
u 00:30

U blagdanskoj kupnji rijetki su se razbacivali novcem

Trećina, ujedno i većina, naših građana na božićno je darivanje potrošila više od 1000 kuna. Ispitanici se nisu razbacivali novcem nego, kako se većina izjasnila u anketi portala MojPosao provedenoj među šestotinjak ispitanika, ili imaju brojnu obitelj ili su okruženi s puno dobrih i dragih ljudi. Kako god, za protekle je blagdane 71 posto ispitanih posegnulo u novčanik da bi nekim poklonom obradovalo najbliže. Preostalih 29 posto nije sudjelovalo u potrošačkoj groznici i na božićno darivanje nije potrošilo ni kune. Većina iz vrlo prozaičnog razloga – nisu zaposleni i nemaju nikakva primanja. Poneki, međutim, nisu kupovali uoči Božića iz čistog principa. Smatraju, naime, da se pravi pokloni ne nalaze na policama trgovina.

New York pod bor

Svaki peti ispitanik, pak, trošio je skromno i kupovao sitnice te na božićne darove ukupno potrošio maksimalnih 200 kuna. Otprilike toliko anketiranih izdvojilo je za blagdansko darivanje između 500 i tisuću kuna, a 28 posto pod bor je za djecu i najbliže članove obitelji stavilo darove u vrijednosti do 500 kuna.

Inače, u većini blagdanskih poklona tradicionalno se nalaze igračke, kozmetika, obuća i odjeća, tehnika, knjige i delikatesni prehrambeni proizvodi, a, kako kažu u domaćim putničkim agencijama, poneko odluči darovati i – putovanje. Pod borom su neki tako, recimo, našli i aviokarte za New York.

Po običaju, u mjesecu velikog kršćanskog blagdana i ispraćaja stare godine teško je odoljeti šarenilu izloga i često se troši i više nego što se ima. Na vrhuncu potrošačke groznice, posljednjih nekoliko dana uoči Božića, naši građani dnevno potroše gotovo milijardu kuna. U cjelini, prema procjeni Hrvatske gospodarske komore s kraja studenog, blagdanska će potrošnja do kraja prosinca dosegnuti 15,3 milijarde kuna i premašiti lanjsku za čak pola milijarde.

Standard raste

Direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić ocijenila je da je to posljedica Vladinih mjera, rasta zaposlenosti, ali, isto tako, još jedne rekordne turističke sezone u nizu.

Na predstavljanju analize o blagdanskoj potrošnji T. Ravlić podsjetila je i na to da je još početkom prosinca pola milijuna građana dobilo 13. plaću.

– Blagdanska potrošnja definitivno nam pokazuje da standard građana, unatoč svim problemima, raste – kazala je Ravlić.

Ilustracija
1/29
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije