Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVA OSVETA!

Najsiromašnija zemlja Europe blokira Britance: Nepouzdani su, nisu nam dali niti vize

Ujedinjeno Kraljevstvo
Foto: DPA/PIXSELL
18.10.2018.
u 22:58

Ujedinjeno Kraljevstvo želi ostati dio GPA kako bi imalo pristup tržištu vrijednom 1,7 bilijuna dolara.

Ujedinjeno Kraljevstvo susrelo se s teškoćama na gospodarskom planu nakon odluke o Brexitu. Naime, iako su Britanci zainteresirani za daljenje participiranje u GPA-u (Government Procurement Agreement), sporazumu o javnoj nabavi Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koji omogućuje natjecanje za javne projekte u zemljama članicama, a riječ je o tržištu vrijednom 1,7 bilijuna dolara, planove bi im mogla pomrsiti mala Moldavija, najsiromašnija europska zemlja.

Naime, Moldavci tvrde kako se njihovi dobavljači ne mogu pouzdati u tu državu, a svemu je kriv događaj od prije godinu dana.

- Nisam mogla dobiti vizu ni diplomatsku putovnicu za posjet Londonu i pregovore s Vladom o nabavi. Nitko nam se nije javljao više od šest mjeseci. Ako moja delegacija nije uspjela dobiti vize u nekom normalnom vremenskom roku, kako će se moldavski dobavljači natjecati za projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu sa zemljama koje nemaju problema pristupanju britanskom tržištu - navela je Corina Cojocaru, ekonomska savjetnica WTO-a za Moldaviju, piše Bloomberg.

Uz Moldaviju, UK blokiraju i SAD, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja, Izrael i Ukrajina zbog toga što, kako navode, u svojoj prijavi nisu dali sve potrebne informacije za prolazak kontrole.

Ujedno, mnoge zemlje blokadu UK-a vide kao dobru priliku lakši pristup britanskom tržištu nabave vrijednom 88 milijardi dolara te natjecanju za projekte poput izgradnje britanskih brzih željeznica, širenja zračne luke Heathrow te vladinim IT mrežama. 

Video - Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Komentara 17

SE
serđo12
00:40 19.10.2018.

Englezi sustavno ponižavaju istočnu Evropu,kao da smo manje vrijedni,ali im se to sve vraća!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
23:46 18.10.2018.

Ne samo moldavija nego i Novi Zeland i SAD samo to ne piše u naslovu. Kakav clickbait sramota!

PR
prajdali100
23:51 18.10.2018.

Nema sa Moldavijom labavo ! Neka Englezi vide na koga su se namjerili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije