Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA UČINKOVITOST

Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac

PPD
Foto: Shutterstock
1/3
24.05.2021.
u 08:28

U suradnji sa stručnjacima Prvog plinarskog društva izdvojili smo najvažnije savjete za uštedu energije kojima svatko od nas može pridonijeti smanjenju vlastitog ugljičnog otiska, ali i uštedjeti na računima

Često se susrećemo sa savjetom da štedimo energiju, no znate li što to zapravo znači i na koje se sve načine može ostvariti?

Energetska učinkovitost podrazumijeva učinkovitu uporabu energije u svim sektorima njezine potrošnje, od industrije i prometa, preko uslužnih djelatnosti i poljoprivrede, do kućanstava. Drugim riječima, ovaj se pojam odnosi na uporabu manje količine energije za obavljanje istog posla kao što su primjerice grijanje ili hlađenje prostora, rasvjeta, proizvodnja raznih proizvoda, pogon vozila itd.

Danas se na razini Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, provode brojne mjere s ciljem uštede energije koja je važna iz nekoliko razloga. Štednjom energije čuvamo okoliš i tako izravno pozitivno utječemo na naše zdravlje, dok njezinim pretjeranim korištenjem uzrokujemo nekontrolirano povećanje koncentracije ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferi zbog izgaranja velike količine fosilnih goriva iz kojih dobivamo najveći dio energije.  Količina CO2 i ostalih stakleničkih plinova u atmosferi uzrok su zagrijavanja svijeta alarmantnom brzinom, zbog čega znanstvenici već desetljećima razmišljaju kako smanjiti štetne utjecaje i spasiti planet.

U suradnji sa stručnjacima Prvog plinarskog društva izdvojili smo najvažnije savjete za uštedu energije kojima svatko od nas može pridonijeti smanjenju vlastitog ugljičnog otiska, ali i uštedjeti na računima za struju, plin, toplinsku energiju i ostale energente koje trošimo pri svakodnevnoj uporabi.

5 savjeta za uštedu energije

1. Štedite dragocjene resurse poput struje i vode
Trošite samo onoliko vode koliko je potrebno, a sjetite se zatvoriti slavinu dok četkate zube ili nanosite gel za tuširanje. Kupanje u kadi zamijenite tuširanjem jer je potrošnja vode čak do pet puta manja. Posuđe perite u perilici koja racionalnije troši vodu, deterdžent i energiju od bojlera za zagrijavanje vode, a kod pranja rublja program smanjite na 60 stupnjeva, koliko je dovoljno da se eliminira većina alergena.

2. Iskoristite prirodno svjetlo i gasite rasvjetu kad niste u prostoriji
Ne palite svjetlo sve dok ima prirodnog svjetla – najzdravije je za vaše oči, a i besplatno je. Redovito gasite svjetla koja vam ne trebaju, a klasične žarulje zamijenite štednim CFL i LED žaruljama koje su nešto skuplje, ali izuzetno ekonomične i dugotrajne.

3. Spustite rolete i instalirajte termostat za regulaciju temperature
Spuštanjem roleta zadržavamo temperaturu prostorije pa tako možemo smanjiti toplinske gubitke i zimi uštedjeti na grijanju, a ljeti na troškovima klimatizacije prostora. Preporučuje se instaliranje termostata za regulaciju temperature koju danju treba postaviti između 20 i 22 stupnja, a noću između 15 i 17 stupnjeva. Za grijanje je najpraktičnija opcija prirodni plin koji je i ekonomičniji od struje jer se, osim za grijanje prostora, koristi i za grijanje vode.

4. Ugasite uređaje kada ih ne koristite i izvadite punjače iz utičnice
Kada ne gledate TV, ne slušate radio ili ne koristite računalo, ugasite ih i isključite iz struje jer čak i kada nisu upaljeni troše energiju. Isto vrijedi i za punjače od mobitela i laptopa koji troše struju i dok ne punite uređaje, stoga ne zaboravite izvaditi punjače iz utičnica kada nisu u funkciji.

5. Birajte kućanske uređaje sa „zelenim“ svojstvima
Napredna „zelena“ svojstva odnose se na programe koji štede energiju i vaš novac, stoga prilikom kupovine kućanskih uređaja birajte one s visokim energetskim razredom. Na svakom je uređaju slovima A, B, C, D, E, F, G označen razred energetske učinkovitosti, a oni s oznakom A troše najmanje energije.

Foto: Shutterstock

Sve su ovo primjeri kako biti energetski učinkovit, a osim najvažnijih savjeta za uštedu energije o kojima Prvo plinarsko društvo kontinuirano educira javnost kroz mnogobrojne aktivnosti, povodom proslave 20 godina poslovanja pokrenuli su ekološko-kreativni natječaj „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi!“. Cilj ovog natječaja je potaknuti učenike Ekoškola da osmisle najkreativnija rješenja na temu energetske učinkovitosti koja će uz likovni rad sadržavati i tekstualni dio – zagonetku, duhovitu poruku, anegdotu ili vic. U suradnji s udrugom Lijepa Naša kao partnerom projekta, PPD na ovaj način povezuje, djeluje i daje podršku za dugoročan rast i razvoj mladim ljudima koji brinu o ekologiji, o čemu nam je više rekla Anita Šetić, voditeljica programa Ekoškole u sklopu udruge Lijepa Naša.

„Tvrtka PPD je jedna od najvećih energetskih tvrtki u našoj zemlji i svaki interes takve tvrtke za promociju i edukaciju o energetskoj učinkovitosti treba objeručke prihvatiti. Kroz zajedničko djelovanje tvrtki i generalno gospodarstva, obrazovnog sustava i civilnog sektora utjecanje na svijest i edukaciju građana o energetskoj učinkovitosti i potrebi štednje energije biti će višestruko efikasnija. Stoga se nadamo da će ova suradnja polučiti značajne i vidljive rezultate te da će se nastaviti i u budućnosti. Udruga Lijepa Naša će kroz ovaj projekt organizirati natječaj za Ekoškole, čiji će učenici pripremiti radove na temu energetske učinkovitosti, a PPD će nagraditi najbolje.“, pojasnila je Anita Šetić.

Anita Šetić iz udruge Lijepa Naša
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovakav pristup pomaže djeci i mladima da shvate kolika je važnost zaštite okoliša te stečene navike prenose na obitelj i širu zajednicu, na što ih PPD i udruga Lijepa Naša nastoje potaknuti kroz ovaj projekt za koji je zabavljač, imitator, pjevač i glumac Luka Bulić osmislio posebnu tematsku pjesmu. Svi zainteresirani učenici Ekoškola na području Republike Hrvatske koji se još uvijek nisu prijavili to mogu učiniti do kraja svibnja. Natjecatelji će biti podijeljeni u tri kategorije, niži i viši razredi osnovnih škola te srednje škole, a PPD će u svakoj kategoriji nagraditi autore tri najkreativnija rada, kao i škole iz kojih dolaze autori nagrađenih radova.

„Ciljevi ovog natječaja su prije svega motiviranje i poticanje učenika na razmišljanje o energetskoj učinkovitosti u njihovoj školi i lokalnoj sredini te osmišljavanje načina kako efikasnije trošiti energiju. Ključna je poruka da energija pokreće našu civilizaciju te zato moramo paziti da ona bude održiva te da ne ugrožava okoliš i našu životnu sredinu kao do sada. Postoje alternativni i održivi izvori energije kojima se hitno treba okrenuti i to je ono što kroz ovaj natječaj želimo naučiti djecu.“, poručila je Anita Šetić.

Udruga Lijepa Naša je koordinator programa velike međunarodne zaklade FEE u Hrvatskoj te kroz razne programe, prije svega Ekoškole i Plavu zastavu, pokušava podići razinu svijesti kod djece i mladih u Hrvatskoj te turista koji posjećuju našu zemlju o potrebi zaštite okoliša, očuvanju mora i kopnenih voda te razumnom korištenju energije, zbog čega je i povezivanje s Prvim plinarskim društvom na projektu „Štedi, štedi jer energija puno vrijedi!“ bio logičan korak. Upravo im se odgoj i obrazovanje djece od najranije dobi pokazao kao najbolji način usvajanja novih zelenih navika, što se nadaju zajednički nastaviti i kroz ovaj projekt.

Prvo plinarsko društvo (PPD) privatna je hrvatska tvrtka iz Vukovara osnovana 2001. godine i bavi se trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom. U 100-tnom je vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA) koja posljednjih godina intenzivno radi na diversifikaciji svoga poslovanja. PPD je najveći hrvatski uvoznik prirodnoga plina i jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina gdje ostvaruju 35 do 40 posto svojih prihoda dok ostalih 60 do 65 posto prihoda ostvaruju u inozemstvu. Registrirani su i aktivno trguju na 6 europskih plinski burzi. Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji.

#ppd #goodcompany 

Sadržaj nastao u suradnji s Prvim plinarskim društvom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije