Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT ZLATA VRIJEDAN

Najbolji OPG ima “kralj češnjaka” Marijo Puškarić

01.09.2018.
u 20:53

Pobjednik je 52-godišnji šumarski tehničar iz Kaniške Ive kod Garešnice. Marijo Puškarić je jedini uzgajivač cikorije u Hrvatskoj

Vidno je bio iznenađen Marijo Puškarić kada je izaslanica premijera, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede – državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković – otvorila omotnicu u kojoj je pisalo da je upravo on pobjednik ovogodišnjeg izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan.

Proslavit će s radnicima

– Mislio sam da nemam šanse – skromno je kasnije kazao, držeći pod miškom ček na 30.000 kuna, nagradu koju je dobio za osvojeno prvo mjesto na izboru koji su s ciljem promocije proizvođača hrane koji žive i rade na selu prije pet godina pokrenuli Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede.

Puškarić u Kaniškoj Ivi nadomak Garešnice ima poljoprivredni obrt Agro Puškarić gdje suvremenom mehanizacijom obrađuje 350 hektara zemlje na kojoj uzgaja industrijski krumpir, češnjak, crveni i žuti luk, pšenicu, kukuruz, soju i cikoriju koju jedini u Hrvatskoj i proizvodi. Poslovna filozofija ovog 52-godišnjeg šumarskog tehničara vrlo je jednostavna pa kaže kako kupca ne smiješ guliti, a uzgajati trebaš ono što tvornice koje se nalaze u krugu od šezdeset kilometara od tebe mogu otkupiti. K tome, Puškarić smatra kako bez radnika, kojih je u obrtu 13, ne bi mogao ništa pa zato kaže da “ako hoćeš imati radnike, moraš ih platiti”.

Puškarić kaže da će dobiveni novac uložiti u dugotrajnu imovinu obrta, a svoje će radnike svakako počastiti za osvojeno prvo mjesto.

Po izboru stručnog žirija, kojim je predsjedao zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, drugo je mjesto u ovom natjecanju osvojio OPG Andrije Drempetića iz Donje Stubice, ekološki proizvođač jagoda i raznih vrsta povrća koje prerađuje u zimnicu. U ekološkoj proizvodnji imaju dva, a u konvencionalnoj tri hektara zemlje na kojoj su ratarske kulture.

– Onaj tko kaže da se na malo hektara ne može puno delat i imat, taj nema pojma. Ne treba ti 300 hektara da bi uspio. Da sve krene kak bi trebalo, mogli bismo pol Europe hranit – kazao nam je Andrijin otac Štef, “krivac” što je njihova zimnica s nogu oborila i Japance i Korejce koji teglice s ukiseljenim patišonima na koje je Štef izrezbario srca, smajliće, pa i glavu Matije Gupca, nose kući za poklon. Kada je izvršni direktor PBZ-a pročitao da je drugo mjesto osvojio njihov OPG, Štef je zaplakao pa je nagradu u iznosu od 20 tisuća kuna preuzela njegova supruga Marija.

Treće je mjesto pripalo poljoprivrednom obrtu Mirka Boškovića iz Cerne u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji na 42 hektara uzgaja šparoge, grašak, šećerac, cvjetaču, papriku, lubenicu i soju.

– Naša je priča, po pitanju Slavonije, vrhunska. Prije pet godina registrirali smo zadrugu, ima nas deset koji proizvodimo šparogu i imamo još sedamnaest kooperanata – kazao je Mirko koji je se na Poljoprivredni fakultet u Osijeku upisao kao 45-godišnjak diplomiravši upravo na šparogi. Boškoviću je ček na iznos od 10 tisuća kuna predala članica uprave Podravke Ljiljana Šapina.

1/78

Za najbolju mladu nadu u poljoprivredi proglašen je Jože Želježnjak iz Veselića, sela u općini Ribnik. Želježnjak na 20 hektara uzgaja industrijsku konoplju, suncokret, lan, tikve uljarice, proso, pir, pšenicu, kukuruz, zob i ječam. Proizvodi hladno prešana ulja, integralna brašna, ljuštene sjemenke i kaše. Na zemlji s njim rade supruga Melita – s kojom ima malenu djevojčicu – brat Robert te roditelji Blanka i Zlatko.

Pretplata na Večernjak

Jože je nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna primio iz ruku Tanje Hrvojević, asortiman menadžerice DM-a. Čitatelji Večernjeg lista najboljim su pak proglasili OPG ekološke proizvođačice Anite Pintar iz Čabra koja mlijeko svojih kravica prerađuje u jogurt te svježi sir, tvrdi sir činkel, čabarski škripavac i sir s dodatkom medvjeđega luka. Obitelj uzgaja i stare sorte voća. Aniti je nagradu – godišnju pretplatu na Večernji list – uručio glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić. 

Komentara 3

WE
westsouth
21:15 01.09.2018.

Bravo za sve

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
21:44 01.09.2018.

Samo naprijed, zbog vas sam ponosan Hrvat.

KU
kupatilo
01:14 02.09.2018.

e Anita Anita koga itebi pogura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije