Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I bogati plaču

Najbogatiji osiromašili za 19 mlrd. dolara

carlos slim
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.12.2015.
u 14:18

Razlozi pada bogatstva najbogatijih su izvedba najznačajnijih svjetskih burzi, pad cijena sirovina i slaba osobna potrošnja

Najbogatiji ljudi svijeta godinu na izmaku neće pamtiti po dobru. Prema podacima iz Bloombergova indeksa milijardera, 400 bogataša ove je godine ukupno siromašnije za 19 milijardi dolara. Ujedno, ovo je prvi godišnji pad tog mjerila od njegova uvođenja prije tri godine, a koje okuplja ljude koji kontroliraju imovinu od 3,9 bilijuna dolara. Za usporedbu, to je više od vrijednosti gospodarstva svih država svijeta osim SAD-a, Japana i Kine.

Razlozi pada bogatstva najbogatijih su ovogodišnja izvedba najznačajnijih svjetskih burzi, pad cijena sirovina, posebno nafte, slaba osobna potrošnja u mnogim državama te gospodarsko usporavanje Kine.

Najveća “žrtva” ovog koktela nepovoljnih okolnosti je meksički milijarder Carlos Slim. Do prije dvije godine najbogatiji stanovnik planeta, ove je godine pao na peto mjesto izgubivši gotovo 20 milijardi dolara nakon što je njegovo telekomunikacijsko carstvo, America Movil, na burzi oslabjelo za četvrtinu. Slimova imovina sada vrijedi 53 milijarde dolara. Loša godina snašla je i dvojicu možda i najpoznatijih svjetskih milijardera. Legendarni američki investitor Warren Buffet bilježi drugi najveći gubitak od 11,3 milijarde dolara nakon što je njegov Berkshire Hathaway zabilježio prvi godišnji negativni rezultat nakon četiri godine.

Buffett je s imovinom od 62,5 milijardi dolara zadržao treću poziciju, kao i vodeći na listi, osnivač Microsofta i filantrop Bill Gates. On je lakši za tri milijarde dolara, pa sada kontrolira 83,6 milijardi dolara. Podsjetimo, Gates je najbogatiji čovjek na svijetu već dvije godine. Ukupno je trojac Slim-Buffett-Gates izgubio ove godine 34 milijarde dolara.

Iako običnim ljudima zapanjujuća, ta je svota pravi sitniš u odnosu na 43 milijarde dolara, koliko su zaradila dva uvjerljiva dobitnika – vlasnik Amazona Jeff Bezos te tajnoviti vlasnik španjolskog Inditexa Amancio Ortega. Jeff Bezos je ovogodišnjim usponom Amazonovih dionica za 117,5 posto povećao svoje bogatstvo za 31 milijardu dolara, na 59,3 milijarde dolara, što mu je donijelo četvrtu poziciju unutar Bloombergova indeksa. 

>> Superbogati Švicarci još bogatiji: Prosječno 'teže' dvije milijarde švicarskih franaka

Komentara 3

GF
gfrancic
18:53 30.12.2015.

pisete da je 400 bogatasa izgubilo 19 milijardi dolara, a nakon toga da je Carlos Slim izgubio 20 milijardi, pa Bill Gates 11, nema smisla.

ZA
zambezi
09:55 31.12.2015.

Sad sam u bedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije