Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodogradnja

Najavljen štrajk u Tvornici električnih strojeva u Uljaniku

Brodogradnja
Goran Kovačić/VLM
21.01.2010.
u 13:42

Prosvjed zajednički organiziraju Uljanikov Sindikat metalaca i Sindikat Istre i Kvarnera zato što 140 radnika tvornice još nije primilo plaće za studeni i prosinac, a proizvodnja stoji već mjesec dana.

Sutra će se u krugu Uljanika između 10.30 i 11 sati održati prosvjed radnika Tvornice električnih strojeva (TESU). Prosvjed zajednički organiziraju Uljanikov Sindikat metalaca i Sindikat Istre i Kvarnera zato što 140 radnika tvornice još nije primilo plaće za studeni i prosinac, a proizvodnja stoji već mjesec dana. Plaće su kasnile i ranije, u prosjeku se po dva mjeseca čekalo na plaće. Osim plaća, razlog za sutrašnji prosvjed jest i neizvjesna budućnost proizvodnje.

 - TESU ima ugovorenih poslova za približno četiri milijuna eura za potrebe brodogradnje i hidrocentrala, a to su uglavnom izvozni poslovi. Međutim, tvornica ne može iznaći novac za financiranje proizvodnje, potrebno joj je oko milijun eura kredita i tu već vidimo problem uprave - kaže Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera. On navodi da je još prije sedam godina potpisan ugovor između Uljanika i Ministarstva financija da tvornicu preuzme ministarstvo, ali u Središnjoj depozitarnoj agenciji još je Uljanik upisan kao vlasnik.

Kako to godinama nije riješeno i nije jasno tko je u biti vlasnik Tvornice, to je bio razlog i propalih privatizacija tvornice. Očajni radnici, od kojih su, čini se, svi digli ruke, uz podršku sindikata sutra će tražiti odgovore na pitanja zašto se ne da šansa proizvodnji u tvornici, zašto ih ignorira vlasnik, zašto tvornicu vodi nestručan kadar, a prije svega tko može jamčiti budućnost njima i njihovim obiteljima ?

Ključne riječi

Komentara 2

AK
akil
15:51 21.01.2010.

Požurite s štrajkom,proizvodnja neka čeka bolja vremena.Predlažem da tražite i povišicu jer ako ne radite,bar imate više vremena za potrošnju.Pa gdje mi (ili vi) živite?Balkan,to je blagi izraz!

UK
Ugo Kajvez
19:45 21.01.2010.

It\'s gonna get worse before it gets better ..... . Nema reforme države, .. i dalje se vucara u neoliberalizmu, nema pravilnog zakona o radu, nema volje za ozbiljno samostalno upravljanjem države (država prodana EU-u za 3,5 miljardi eura), .... doći će voda do grla .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije