Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nakon Ramljakove ostavke

Nagodba nije ni blizu dogovora, povjerenika čeka ozbiljan posao

Ante Ramljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
23.02.2018.
u 18:53

Ako sud prihvati i zahtjev dijela vjerovnika da se već plaćene tražbine isključe iz glasovanja, struktura vjerovnika bit će zanimljiva

Kao i u slučaju Ante Ramljaka, uspjeh novog izvanrednog povjerenika Agrokora ovisit će o efikasnosti i odlučnosti u donošenju prvih poteza. Ključno će biti potvrditi postojeći tim ili brzo donijeti odluku o angažmanu novih ljudi u najužem krugu, a potom uspostaviti kvalitetnu komunikaciju s vjerovnicima iz svih spektara. Ramljak je pripremio teren, ali posao ni izdaleka nije završen te će se za postizanje nagodbe svi sudionici procesa, a naročito izvanredni povjerenik, morati dobro oznojiti. Trgovački sud u Zagrebu još rješava pristigle žalbe i tužbe na osporene tražbine čija je ukupna vrijednost 26 milijardi kuna. Samo je 31 milijarda kuna vrijednih tražbina koje nitko, ni izvanredni povjerenik ni vjerovnici međusobno, nisu osporili i to su tražbine čiji vjerovnici imaju sigurno mjesto za stolom dok se nagodba bude dogovarala. S druge strane je skupina vjerovnika s tražbinama malo većima od 26 milijardi kuna, koja se nada da će njihove žalbe biti prihvaćene. O ishodu procesa na sudu ovisit će struktura vjerovnika koji će imati pravo glasovati za nagodbu. Svaki je glas važan jer se nagodba može sklopiti jedino uz pristanak vjerovnika koji posjeduju tražbine koje imaju vrijednost veću od 66 posto svih utvrđenih tražbina. Ako sud prihvati i zahtjev dijela vjerovnika da se već plaćene tražbine isključe iz glasovanja, struktura vjerovnika bit će izuzetno zanimljiva. Upravo zbog toga izvanredni povjerenik mora dobro komunicirati sa svim skupinama vjerovnika i nastojati pomiriti specifične interese.

Potrebna šira rasprava

U tehničkom smislu važno je izabrati stalno vjerovničko vijeće jer ono daje dodatni legitimitet radu povjerenika, iako nije zakonska obveza. Podjelom na skupine vjerovnika, koje je predložio Ramljak, vjerovničko vijeće teško će se izabrati jer u jednoj od skupina nema nijedne tražbine pa stoga valja razmotriti promjenu tih skupina, što su također tražili neki vjerovnici. O nagodbi, odnosno njezinu nacrtu, može se diskutirati i bilo bi dobro kada bi novi povjerenik otvorio priliku vjerovnicima za širu raspravu o prijedlogu koji je izradio Alix Partners. Ključno za uspjeh procesa je uspostavljanje povjerenja vjerovnika s povjerenikom, ali i vjerovnika međusobno jer je upravo na tom polju bilo najviše prijepora. Sukob vjerovnika je neizbježan jer su im interesi različiti, ali novi povjerenik trebao bi stvoriti osjećaj da nitko u procesu nije privilegiran, što se uvelike zamjeralo Ramljaku i što je uostalom i bio razlog da se Sberbank, kao najveći pojedinačni vjerovnik, digao od stola i počeo tužbama namirivati svoja potraživanja.

Malo vremena

Međutim, nagodba neće imati puno smisla ne bude li Agrokor poslovao dobro jer je od najvećeg interesa vjerovnika da tvrtke rade bolje nego što su radile prije i da iz njihova poslovanja mogu namiriti što veći dio svojih tražbina. Izvanredni povjerenik u tome igra ključnu ulogu jer je on taj koji formalno vodi tvrtku u ovom procesu. Zato je važno u fokus staviti zadržavanje tržišnih pozicija Konzuma, maloprodajne mreže u regiji te proizvodnih tvrtki diljem regije. Pod kontrolu se, iako su izvan sustava lex Agrokor, mora staviti poslovanje tvrtki koncerna izvan Hrvatske jer su vijesti iz regije loše i čini se da Agrokorova maloprodaja ubrzano gubi tržište. Je li to moguće napraviti u četiri mjeseca upitno je, ali je moguće pokušati, naročito ostane li novi izvanredni povjerenik u koncernu i nakon sklapanja nagodbe, što je jedan od uvjeta izglednog kandidata za izvanrednog povjerenika na kojeg trenutačno računa Vlada.

Pogledajte i galeriju: Martina Dalić izlazi iz zgrade Vlade nakon sastanka s vjerovnicima Agrokora

Ante Ramljak
1/6

Komentara 6

Avatar __MAX__
__MAX__
19:05 23.02.2018.

Sve su to "add hoc" ekonomisti koji nemaju dokazano radno iskustvo i rezultate njihova rada u ovakvim slucajevima kao Agrokor. Najgore je to sto ce tu ne strucnost placati gradjani HR i to uz debele kamate. Ova zlocinacka organizacija HDZa je nanjela toliko zla Hrvatskoj da ga niti 2-3 generacije nece moci popraviti i to je jedan od najvaznijih razloga seobe mladih iz HR.

GV
golub Vaso
20:27 23.02.2018.

Ramljak se napljačkao i digao sidro, pravi HDZ domoljub

DR
Draš
19:03 23.02.2018.

Za koji ku... su se oda isplačivali golemi iznosi njemu i njegovim 140 razbojni.. pardon savjetnika ako dogovor nije ni blizu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije