Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD CIJENA NAFTE

Naftni stručnjak: Gorivo bi moglo stajati 7 kn što je dobro za vozače, ali ne i ekonomiju

Naftni stručnjak Igor Dekanić
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/7
07.04.2020.
u 21:05

Naftni stručnjak Igor Dekanić otkrio je kako bi cijene goriva mogle ići i do 7 kuna, a sve ovisi o kretanju sirove nafte na svjetskom tržištu koje je sad ispod polovice prosječne cijene prošle godine.

Cijena nafte opet je u padu, stoga je od danas gorivo još jeftinije. Naime, cijena je nastavila pad i to ispod 8 kuna. Tako je sada prosječan spremnik benzina jeftiniji za 11 kuna, a dizela za 14. Ipak, kod autoplina nema promjene. 

Litra Eurosupera 95 tako je u manje od dva mjeseca doživjela pad cijene s gotovo deset kuna na 7,76 kuna. I cijena dizela u istom razdoblju pada. Na nekim crpkama se može kupiti za  čak 7,96 kuna. 

Uz pandemiju i smanjenu potrošnju, gorivo je jeftinije i zbog naftnog sukoba Rusije i Saudijske Arabije. One su pojačanom proizvodnjom srušile cijenu barela, koja se posljednjih tjedana kretala između 20 i 25 dolara.

Naftni stručnjak Igor Dekanić otkrio je kako bi cijene goriva mogle ići i do 7 kuna, piše RTL.hr

- Može dotaknuti i 7 kuna, sve ovisi o kretanju sirove nafte na svjetskom tržištu koje je sad ispod polovice prosječne cijene prošle godine. Takav veliki pad cijena je treći put u 50 godina. Teoretski može biti 7 kuna, iako ne vjerujem. To bi bilo onda kada bi došlo do globalne recesije i ako bi ona trajala 6 mjeseci, rekao je Igor Dekanić. 

Dekanić je objasnio i kako je došlo do ovog pada cijena nafte te dodao kako bi predsjednik Trump sve mogao dovesti u red, ali to ne bi bilo dobro za njega.

- Počelo je s nadmudrivanjem Saudijske Arabije i Rusije jer se već nagovijestilo da će početak koronakrize u Kini smanjiti potražnju, a to utječe na smanjenje cijena. I onda je S. Arabija predložila dogovor o redukciji proizvodnje, Rusija to u prvi čas nije prihvatila. Onda je S. Arabija pribjegla starom oružju iu 1986., a to je pumpanje proizvodnje. A na to je došla još i koronapanika u cijeloj Europi i najave velike recesije, rekao je.

- Donald Trump bi to mogao sve dovesti u red. On je po svom ponašanju tome sklon, ali to bi bio pucanj u vlastite noge jer je američka proizvodnja bitno skuplja, čak i od ruske, a pogotovo od saudijske proizvodnje, kaže Dekanić. 

Objasnio je i kako drastičan pad cijena nafte nije dobar za ekonomiju.

"Nije dobro za ekonomiju da cijena bude tako niska jer su u principu za transportne tvrtke bilo bi sjajno kad bi radili, za turiste bi bilo sjajno kad bi bilo sezone. Prvo što će se dogoditi jest obustavit će se istraživanja u nove rezerve nafte u ležištu pa čim cijena poraste cijene nafte će vrlo brzo porasti jer će se smanjiti istraživanja", zaključio je. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
13:25 09.04.2020.

"a sve ovisi o kretanju sirove nafte na svjetskom tržištu koje je sad ispod polovice prosječne cijene prošle godine."....stoko smrdljiva, po tome bi vec sada trebao biti 5kn!!!!!!! Nadalje, barel je 4x jeftiniji nego sto je bio...Gamad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije