Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijalna bolnica

Naftalan otvara novi kompleks, investiciju vrijednu 71 mil. kuna

28.04.2021.
u 19:04

Bolnica bi mogla i trebala postati perjanica zdravstvenog turizma

Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu dovršila je veliku investiciju od čak 71 milijun kuna u nove sadržaje i usluge. Radi se o najvećoj investiciji u zdravstveni sektor u Zagrebačkoj županiji, koja će, osim poboljšanja kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga hrvatskim osiguranicima, u značajnoj mjeri utjecati na razvoj zdravstvenog turizma na području Zagrebačke županije.

Naftalan je jedina bolnica ovakve vrste u Europi koja koristi zemno mineralno ulje u terapiji kožnih bolesti, posebice psorijaze i neurodermatitisa. Ovaj ljekoviti činitelj dobiva se destilacijom naftenske nafte koja se osim u Zagrebačkoj županiji u Ivanić-Gradu, može pronaći još jedino u Azerbajdžanu. Bolnica je otvorena 1989. godine, a zahvaljujući svome osnivaču Zagrebačkoj županiji i stručnom timu uz ovu će investiciju Naftalan dobiti zasluženo mjesto na lječilišnoj karti svijeta, koja je od danas otvorena za pacijente i goste.

Ugostiteljstvo nova ponuda

Plan je isprva bio pronaći model financiranja iz europskih fondova, no kako operativni program konkurentnosti to nije omogućavao, krenulo se vlastitim snagama, u fazama. Sada je dovršena prva faza investicije ukupne vrijednosti 71 milijuna kuna, koja uključuje tri unutarnja i jedan vanjski bazen, novu bolničku kuhinju i restoran, dvorane za kineziterapiju te polivalentnu dvoranu i bolničko parkiralište.

– Ovakav iznos bilo je nemoguće financirati isključivo iz sredstava Zagrebačke županije čiji godišnji proračun iznosi oko 500 milijuna kuna pa se Specijalna bolnica Naftalan uz jamstvo Zagrebačke županije kreditno zadužila za 28 milijuna kuna, a i sama je osigurala dodatnih 11,2 milijuna kuna s obzirom na dobro poslovanje. Zagrebačka županija osigurala je 24,5 milijuna kuna, a tu je još i 7,3 milijuna kuna decentraliziranih sredstava. Prva faza je gotova i odrazit će se na kvalitetu usluge bolnice, ali i na kvalitetu života u Ivanić-Gradu – pojašnjava za Poslovni dnevnik Goran Maričić, ravnatelj Naftalana.

Ističe kako Naftalan konačno postaje dostupan građanstvu, bazeni, teretana i dvorane za sastanke. Stvoreni su uvjeti i za preseljenje restorana iz starog dijela u novi pa se time otvara mogućnost za ugostiteljsku ponudu na bazenima i caffe barovima koji se nalaze unutar objekta. Samim time razvijat će se ugostiteljstvo koje dosad u poslovanju Specijalne bolnice Naftalan nije postojalo.

Najveći potencijal investicije leži u jačanju konkurentnosti na svjetskom tržištu zdravstvenog turizma, no za to je potrebno ući u drugu fazu ulaganja, u smještajne kapacitete. Specijalna bolnica Naftalan već je dugo prepoznata na stranim tržištima poput Rusije, Danske, Njemačke, Slovenije.

Izgradnjom novih sadržaja Naftalan postaje atraktivniji za privlačenje stranih gostiju u smislu dolazaka obitelji u pratnji pacijenta koji se liječi.

Naime, postojanje ovako široke ponude usluga će zadovoljiti i goste koji se ne moraju liječiti, ali se žele iz preventivnih razloga koristiti nekim rekreativnim ili wellness programima.

Više kreveta za tržište

– Vjerujemo u samoodrživost i rast prihoda u razdoblju koje dolazi, ali i u to da ova bolnica uistinu možete biti generator razvoja cijelog Ivanić-Grada. Zdravstveni turizam najbrži je rastući turistički sektor s godišnjom stopom rasta od 15 do 20 posto, a na sebe veže druge grane turizma i ostale djelatnosti što stvara brojne pozitivne efekte u čitavom gospodarstvu. Naši pacijenti za vrijeme boravka mogu uživati u raznolikoj ponudi Ivanić-Grada i Zagrebačke županije. Upravo radi toga smatramo da je izrazito bitno čim prije krenuti u drugu fazu proširenja smještajnih kapaciteta Naftalana jer tek tada moći ćemo adekvatno odgovoriti na potrebe međunarodnog tržišta – kaže ravnatelj Maričić.

Budući razvojni planovi vežu se primarno na povećanje broja smještajnih jedinica, kako bi se mogla zadovoljiti potražnja za primanjem grupa umirovljenika ili raznih udruga, pri čemu se treba smjestiti veći broj gostiju odjednom.

Trenutačno u bolnici ne mogu odgovoriti na takvu vrstu upita s obzirom na popunjenost kapaciteta od prosječno 80 posto na nivou godine. Slobodnom tržištu namijenjeno je samo pedesetak kreveta, jer je ostatak kapaciteta do 136 kreveta ugovoren s HZZO-om. Naftalanu treba bar 120 novih kreveta.

– Nadamo se da ovog puta Zagrebačka županija i Naftalan neće biti sami i da će se potencijal ove bolnice i njenog “crnog blaga” koje postoji na samo dva mjesta na svijetu biti prepoznati od strane države i da će se otvoriti mogućnosti za europsko sufinanciranje. Naftalan ima sve predispozicije da bude perjanica nacionalnog zdravstvenog turizma, samo mu treba dati vjetar u leđa – zaključuje Goran Maričić, ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije