Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosegnula 70 dolara po barelu

Nafta skuplja (i) zbog zime

gorivo
Duško Jaramaz/PIXSELL
16.01.2018.
u 08:38

Razdoblje niskih cijena djelovalo je pozitivno na hrvatsku ekonomiju te je zahvaljujući jeftinoj nafti rast stabiliziran na tri posto

Posljednjih dana cijene sirove nafte dosegle su najvišu razinu od 2014. te su se približile iznosu od 70 dolara, a prošli tjedan nakratko su ga i probile. Od listopada 2017. cijena sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) poskupjela je za četvrtinu te je jučer iznosila više od 69 dolara po barelu.

Analitičari RBA objašnjavaju da je rast posljedica objave zemalja članica OPEC-a da će produljiti sporazum o smanjenju kvota proizvodnje i na ovu godinu te smanjenja zaliha sirove nafte u SAD-u. Kao kuriozitet spominje se da su američke zalihe pale na razine koje nisu zabilježene još od 1999. godine u ovo doba godine, dijelom i zbog niskih temperatura koje su zahvatile Ameriku.

Proizvođači okupljeni u OPEC-u, koji čine 40% svjetske proizvodnje, te neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući Rusiju, još od siječnja prošle godine nastoje uravnotežiti veliku ponudu i nešto slabiju potražnju smanjenjem proizvodnje, što je i potaknulo najnovije poskupljenje. Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno trebao bi potrajati najmanje do rujna, a možda i do kraja ove godine, no nagađa se i da bi viša cijena nafte mogla potaknuti američke proizvođače na povećanje proizvodnje iz škriljevca, koja se nije isplatila na cijeni od 50 dolara. Bloomberg navodi da je prošli tjedan broj naftnih postrojenja porastao za 10, najviše od lipnja prošle godine.

– Našli smo se u situaciji da tržište postaje nervozno – rekao je londonski analitičar James Williams jer nitko sa sigurnošću ne može reći hoće li se rast cijena nastaviti. Skuplja nafta prelila se i na domaće maloprodajne cijene pa se litra supera 95 stoji 9,65 do 9,75 kuna, a dizel je oko 40 lipa jeftiniji. Razdoblje niskih cijena energenata pozitivno je djelovalo na hrvatsku ekonomiju i potrošnju građana te se i njemu može zahvaliti na stabilizaciji gospodarskog rasta na približno tri posto. Na njemu je profitirala i država jer je Vlada u jeku pojeftinjenja cijena sirove nafte dva puta povisila trošarine na gorivo, pa su mu cijene među višima u okruženju. 

 
Ključne riječi

Komentara 1

BU
BubyZG
07:38 19.01.2018.

Gorivo je u Austriji jeftinije nego u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije