Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO I TRŽIŠTE KAPITALA

Na Zagrebačkoj burzi neće se trgovati 29. i 30. prosinca

Vodič o uvođenju eura
27.09.2022.
u 09:00

Trgovanje u euru započet će 2. siječnja 2023.

Kada je riječ o domaćem tržištu kapitala, Zagrebačkoj burzi, uvođenje eura i od burze zahtijeva i tehničku prilagodbu i dvojno iskazivanje cijena, a to će morati učiniti i Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD). Sve to uglavnom će biti tehničke prilagodbe koje ulagatelje i neće previše doticati, no ono što oni svakako moraju znati i o čemu moraju voditi računa, jest podatak da zbog uvođenja eura posljednja dva dana ove godine, 29. i 30. prosinca, neće biti trgovanja na uređenom tržištu te multilateralnoj trgovinskoj platformi odnosno Progress tržištu, kojima upravlja Zagrebačka burza. Time će članovima Zagrebačke burze, SKDD-u i SKDD-CCP-u biti omogućen učinkovit i siguran prijelaz na euro. Zato, ako trgujete, imajte to na umu, a trgovanje u euru započet će 2. siječnja 2023.

ZAOKRUŽENO NA NAJBLIŽI EUROCENT

Zagrebačka burza, kao i svi drugi, od po- četka rujna dvojno iskazuje cijene u cjeniku svojih usluga, ali i podatke o ukupnom prometu na mjestu trgovanja i zaključnoj cijeni pojedinog financijskog instrumenta (dionice, obveznice) koji je uvršten u trgovanje. Cijene usluga u svom cjeniku dvojno iskazuje i SKDD. Vlasnici vrijednosnih papira neće morati poduzimati nikakve posebne radnje ili aktivnosti zbog uvođenja eura osim ako se ne pojave situacije u kojima smatraju da njihova prava nisu poštovana.

Trgovanja kroz dva posljednja dana u godini i na samu neradnu Novu godinu neće biti ni na multilateralnoj trgovinskoj platformi niti na Progress tržištu, kojima upravlja Zagrebačka burza.

Kada je riječ o uvrštenim dionicama, Zagrebačka burza na dan uvođenja eura automatski će preračunati vrijednost dionica i iskazati je u eurima prema fiksnom tečaju, zaokruženo na najbliži eurocent. Sve novčane obaveze na temelju prava i posjedovanja vrijednosnih papira koje dospijevaju na dan uvođenja eura ili nakon toga bit će ispunjene u eurima, preračunato prema zakonskim pravilima preračunavanja. Krajem godine Zagrebačka burza provest će prilagodbu svih burzovnih indeksa euru, i to preračunavanjem cijena u eure te izračunom novih divizora u eurima, pa će se od 1. siječnja 2023. referentne vrijednosti odnosno indeksi računati u eurima. Sve povijesne vrijednosti za sve indekse prije 1. siječnja 2023. ostaju nepromijenjene.

USKLAĐIVANJE S PROPISIMA KOJI UREĐUJU TRGOVAČKA DRUŠTVA

U prošloj godini ukupan promet Zagrebačke burze iznosio je 2,54 milijarde kuna, a najtrgovanija dionica bila je ona poduzeća Podravka, kojom je u prošloj godini ostvaren promet od 215,7 milijuna kuna. I to će poduzeće, kao i sva druga dioničarska društva, biti dužno u propisanom zakonskom roku preračunati postojeći iznos temeljnog kapitala i njegovih dijelova koji otpadaju na dionice, zaokruženo na eurocent.

IZVJEŠTAJI O STANJIMA NA SKRBNIČKIM RAČUNIMA ISKAZIVAT ĆE SE U KUNI, A DODATNO PRERAČUNATI I ISKAZATI U EURU U SKLADU S FIKSNIM TEČAJEM KONVERZIJE. U 2023. IZVJEŠTAJI O STANJIMA ISKAZIVAT ĆE SE U EURU, A DODATNO PRERAČUNATI I ISKAZATI U KUNI, A OD 2024. SAMO U EURU. 

Pritom su dobiveni iznos društva dužna uskladiti i s aktualnim propisima koji uređuju trgovačka društva te navedene promjene upisati i u sudskom registru i pri SKDD-u. Svi mali ulagatelji u slučaju pojave eventualnih nepravilnosti u konverziji vlasničkih vrijednosnih papira, nakon pokušaja dogovora s matičnim društvom, mogu se obratiti nadležnom sudu, s obzirom da se radi o primijeni propisa o trgovačkim društvima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije