Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optimizam na burzi

Na Wall Streetu vlada optimizam uoči posljednjeg tjedna trgovanja u 2009.

burza
AFP
28.12.2009.
u 08:46

Dionički Dow Jones indeks i prošireni S&P 500 indeks zabilježili su najviše vrijednosti u posljednjih četrnaest mjeseci, dok je tehnološki Nasdaq dosegnuo rekordnu vrijednost u posljednjih 15 mjeseci.

Godišnji dobitak na američkom tržištu kapitala, prognoze gospodarskog oporavka u idućoj godini, te stabilan dolar glavni su uzroci optimizma koji vlada na Wall Streetu uoči posljednjeg tjedna trgovanja u ovoj godini, prenosi Reuters. Ulagači naime očekuju kako će cijene dionica u silvestarskom tjednu zabilježiti rast. 

Prošlog tjedna dionički Dow Jones indeks porastao 1,9 posto, na 10.520 bodova, a  S&P 500 indeks narastao je 2,2 posto, na 1126 bodova, što su najviše vrijednosti obaju indeksa u posljednjih četrnaest mjeseci. Tehnološki Nasdaq indeks dosegnuo je vrijednost od 2285 bodova, odnosno rast od 3,4 posto. To je  najviša vrijednost Nasdaqa  u posljednjih 15 mjeseci.

Unatoč polaganom gospodarskom oporavku analitičari kažu kako bi optimizam koji je zavladao na Wall Streetu i dobar posljednji tjedan trgovanja u ovoj godini, mogao biti odličan temelj za početak trgovanja u 2010. od koje svi očekuju da bude obilježena oporavkom tržišta.

Jedino što bi moglo donijeti nestabilnost u ovom tjednu trgovanja jest skraćeno vrijeme trgovine na tržištu kapitala s obzirom da je petak neradni dan.

Ključne riječi

Komentara 1

OF
odd_fellow
10:27 28.12.2009.

Kada bi ovi momci znali pravo stanje oko net-energije (tj. raspoloživa energija za neku djelatnost), nafta za bi za tjedan dana otišla preko 200 d/b pa da vidiš slom puno veći od onog iz 2008.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije