Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tesla Motors

Na sajmu taštine Musk izgubio tri milijarde $

Zbog izjave da je održavanje konkurentske prednosti “bez veze” 
Elon Musk je na Twitteru dobio packu od Warrene Buffeta
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS/PIXSELL
07.05.2018.
u 10:35

Ono što bi moglo ponovo zainteresirati investitore s Wall Streeta jest IPO SpaceX-a koji se čini primamljivom ulagačkom metom

Sve je počelo sjajno. Nakon iznimno teškog perioda, konačno je Tesla Motors mogao objaviti neku dobru vijest. U prva tri tjedna travnja uspjeli su proizvoditi prosječno više od dvije tisuće jedinica Modela 3 na tjedan što bi značilo da bi dosegli ciljeve obećane kupcima i dioničarima.

A onda je nastupio Elon Musk. Na upite dvojice analitičara odakle će tvrtka povući novac da održi proizvodnju i ispuni ciljeve, kao i prigovor da su Tesline dionice nestalne da bi imale dugoročno povjerenje ulagača, Musk je 'odrezao'.

– Uopće me to ne zanima. Molim vas da prodate naše dionice i više ih ne kupujete – rekao je Musk

Ulagači su ga poslušali i počeli prodavati Tesline dionice koje su pale s 301,15 dolara na manje od 277. Vrijednost tvrtke pala je za tri milijarde dolara.

Poklapanje telefona moglo bi Muska i Teslu stajati i znatno više.

Pogotovo kada se radi o analitičarima, jer ne bi bilo prvi put da američko-južnoafrički poduzetnik treba novac s Wall Streeta. Moody’s Investors Service smatra kako je unatoč važnom napretku u proizvodnji Modela 3 Tesli potrebno još dvije milijarde dolara koje može namaknuti ili iz prodaje dionica ili daljim zaduživanjem. Ima i onih koji misle da je ta svota bliža tri milijarde dolara.

Da bi mu tamošnji ulagači pomogli u nevolji, traže odgovore i na neka škakljivija pitanja. A sada, nakon što je Elon Musk odustao od transparentnosti, taj će novac biti jako teško namaknuti.

Izgleda kako je Musk zaboravio da je upravo s Wall Streeta 2010. stigao novac za kupnju dionica Tesle u vrijednosti 8,1 milijardi dolara, na obveznicama je tvrtka kasnije namaknula još 2,8 milijardi dolara. Ono što bi moglo nanovo zainteresirati investitore s Wall Streeta jest IPO SpaceX-a koji se čini primamljivom ulagačkom metom. Hoće li se bizaran konferencijski poziv naprosto odbaciti kao još jedan Muskov hir te će mu se nastaviti vjerovati jer je od praktično propale tvrtke napravio 50 milijardi vrijednu silu koja je izmijenila cijelu autoindustriju. Samo se čini da je Musk isuviše tvrdoglav da bi vratio povjerenje ulagača.

Nastojeći popraviti situaciju u petak se oglasio na Twitteru opravdavajući se 'kako su pitanja doista bila besmislena' jer su odgovore analitičari dobili u redovitom izvještaju. Takva je tvrdnja i druge analitičare natjerala da pomnije pročitaju i izvještaj i druge dokumente o poslovanju Tesle.

U izvještaju najavljeno smanjenje ulaganja u osnovna sredstva vide prijetnju jer im je na umu Amazon koji je stalnim ulaganjem u njih postao ono što danas jest.

Na Tesla Motors gleda se dugoročno jer je i disrupcija automobilske industrije ali i industrija za pohranu energije. Bez ulaganja to dolazi u pitanje. U dokumentu 10-K koji se podnosi SEC-u, komisiji za obveznice i trgovanje, uz Tesla Motors 136 puta ponavlja riječ 'garancija' u različitim izvedenicama.

Prozvao je Muska i Warren Buffet jer je u istom konferencijskom pozivu rekao kako je održavanje konkurentske prednosti 'bez veze'. Buffet je kao najbolji primjer izdvojio tvornicu slatkiša See’s Candy u vlasništvu njegova fonda Berkshire Hathaway.

A onda se Musk dohvatio Twittera i napisao kako pokreće – pa tvornicu slatkiša koja će biti nevjerojatna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije