Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna nabava

Na nejasnu dokumentaciju žali se 15-ak posto poduzetnika

Dokumentacija
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.09.2017.
u 08:45

Naručitelji najčešće griješe u objašnjenjima koja narušavaju integritet dokumentacije i u traženju suvišnih izjava

Od ove godine na snazi je novi Zakon o javnoj nabavi prema kojem je glavni kriterij za odabir ponude ekonomski najpovoljnija ponuda, a morao bi poboljšati transparentnost javne nabave, koja je lani proglašena najkorumpiranijoj u EU i putem koje se provede tek 13 posto postupaka nabave.

“Odgovornost za štete u javnoj nabavi” bila je tema konferencije u organizaciji Sigma Business Consultinga. Odvjetnik Josip Marohnić rekao je da su najčešće greške naručitelja nejasna i kontradiktorna dokumentacija o javnoj nabavi, objašnjenja i izmjene koje narušavaju integritet te dokumentacije, traženje suvišnih i nepotrebnih izjava...
A onda, u slučaju žalbi spriječen je nastavak postupka javne nabave do odluke.

Ako Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DKOM) odbije ili odbaci žalbu određuje se novi rok za dostavu ponuda ili ispravak poziva na nadmetanje, a ako se žalba usvoji mijenja se dokumentacija, određuje novi rok za dostavu ponuda i objavljuje ispravak poziva za nadmetanje.

I onda se cijeli proces produljuje. Prema statistici žalbi na dokumentaciju, lani je na objavu izrečeno 15,1 posto žalbi, na izmjene dokumentacije 4,6 posto, a od DKOM-a ih je poništeno 15 posto. Ove godine postotak na izmjene i poništenje veći je za oko jedan do dva postotna boda, ali je od DKOM-a poništeno čak 33,8 posto žalbi. Žalbe su u velikom broju slučajeva odbačene zbog neplaćene naknade koje poduzetnik koji se žali mora uplatiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije