Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovite promjene

Na manevarskim površinama Zračne luke Franjo Tuđman izmijenjene oznake i znakovi

Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Josip Škof/MZLZ
1/3
27.02.2020.
u 15:33

Ukupno je riječ o 32 znaka i 2 oznake na manevarskim površinama zračne luke, koje je sve bilo potrebno izmijeniti u jednoj noći.

Međunarodna zračna luka Zagreb s današnjim danom je izmijenila oznake i znakove na manevarskim površinama, a temeljem zahtjeva Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, vezano za promjenu magnetske deklinacije.

Magnetska deklinacija je  kut  između  magnetskog i  zemljopisnog (geografskog) meridijana. Uslijed promjene magnetske deklinacije, koja se događa svakodnevno, a za zrakoplovstvo mijenja i objavljuje u pravilu svakih pet godina, mijenjaju se i magnetski smjerovi uzletno-sletne staze. Promjena oznaka uzletno-sletne staze događa se kad uslijed promjene magnetske deklinacije, vrijednost magnetskog smjera staze utječe na zaokruženi broj oznake staze. Promjena magnetske deklinacije i magnetskog smjera uzletno-sletne staze usklađuje se u svim navigacijskim instrumentima koji se koriste u zrakoplovstvu.

Izmjena magnetskih deklinacija je multidisciplinarni projekt koji uključuje međunarodne zračne luke u Republici Hrvatskoj, aerodrome sa svjedodžbom ili odobrenjem, operatore zrakoplova, generalnu avijaciju, MORH te regulatorno praćenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Međunarodna zračna luka Zagreb je radi ove promjene bila obvezna izmijeniti oznake pragova (početak i kraj uzletno-sletne staze), informativne znakove i znakove naredbi. Ukupno je riječ o 32 znaka i 2 oznake na manevarskim površinama zračne luke, koje je sve bilo potrebno izmijeniti u jednoj noći.

Također je bilo potrebno izmijeniti oznake smjera uzletno-sletne staze na sustavu za upravljanje svjetlosnom signalizacijom na tornju Hrvatske kontrole zračne plovidbe i pripadajućim trafostanicama te ažurirati aerodromske nautičke karte i tekstualne podatke u Zborniku zrakoplovnih informacija (AIP).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije