Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacije

Na Krolinom baterijskom ražnju vrte se janjci na svim kontinentima

krolo
Arhiva Vl-a
18.03.2010.
u 08:00

Dražan Krolo, kaštelanski obrtnik, napravio je unosan biznis od svojih izuma. No hrvatskim se obrtnicima, tvrdi, barem dok Hrvatska ne uđe u EU, teško probiti na zahtjevno europsko tržište i sklapati velike poslove.

Hrvatskim se obrtnicima, barem dok Hrvatska ne uđe u EU, teško probiti na zahtjevno europsko tržište i sklapati velike poslove. Prisutnost na sajmovima poput münchenskoga sajma obrtništva, koji je najveći u Europi, i te kako je važna, no katkad prođu i godine prije nego što se pruži prava prilika. Treba i deset puta doći na sajam da biste jednom uspjeli, no tu se i uči u kojem smjeru ide tehnologija, što traži tržište i jesmo li svojim proizvodima uopće konkurentni – kaže Dražan Krolo, jedan od uspješnijih poduzetnika Splitsko-dalmatinske županije iz Kaštel Lukšića s oko 150 zaposlenih. Osnovni mu je obrt Građevinarstvo Krolo, no kroz dvije se tvrtke – Maiestas i Krolo dom – bavi i inovativnim proizvodima iz domene ugostiteljske opreme koju već redovito predstavlja na štandu Hrvatske obrtničke komore na IHM-u.

U sektoru građevinarstva, koji je kriza najviše pogodila, pad prometa je i 100 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kaže Krolo. Iako je svaka Vladina mjera dobrodošla, poticanje kupnje prvoga stana građevincima neće financijski previše pomoći, već samo što više javnih radova. Inovativni obrtnik čija je životna filozofija da se s tim pozivom već u startu postaje inovator tako u međuvremenu prihode popravlja na izumima poput baterijskih ražnjeva i elektrogradela, hvataljki za janjce i perad... bez kojih teško može ijedan ugostiteljski obrt u Dalmaciji i šire. Samo je ražnjeva napravljeno već više od 3000 i teško se može zadovoljiti potražnja, s obzirom na to da sve više narudžbi stiže i iz SAD-a i Australije.

Krolo skromno kaže kako vjerojatno više nema kontinenta na kojemu ne vrte njegov lagan, prenosiv i lako rastavljiv ražanj s gradelama kao dodatkom koji pokreće unutarnji motor na baterijski pogon. Pod punim opterećenjem ražanj radi najmanje pet do šest sati, a zbog praktičnosti za njega su zainteresirani i kupci u brdsko-planinskim i pustinjskim krajevima. Upravo zbog toga, Krolo je pokušao razgranati biznis i s inozemnim predstavništvom. No, kako kaže, ne osjeća se dovoljno moćan i snažan da sam s malim proizvodom osvaja međunarodno tržište te se nada ozbiljnim stranim partnerima i distributerima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije