Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rudarenje internetskog novca

Na kriptovalute potrošeno 18,8 GW struje

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
19.09.2019.
u 14:00

U atmosferu je zbog rudarenja prošle godine ispušteno 800 tona CO₂

Rudarenje kriptovaluta prošle je godine na svjetskoj razini potrošilo do 18,8 gigavata električne energije, što je usporedivo s potrošnjom energije cijele Poljske. Prouzrokovalo je i godišnju emisiju od približno 800 tona ugljičnog dioksida. To je pokazalo istraživanje kompanije Kaspersky o ekonomskom i ekološkom utjecaju internetskih rudara, aplikacija koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute.

Istraživači iz Kasperskya su zaključili da, iako se individualni gubici mogu smatrati beznačajnim, globalni utjecaj internetskog rudarenja na ekologiju je iznenađujuće velik. Prema računicama kompanije Kaspersky, količina energije potrošena putem internetskog rudarenja može biti i do 1670 megavat-sati po stranici.

U toj kompaniji, međutim, primjećuju značajno smanjenje aktivnosti internetskog rudarenja u ovoj godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmjerenih ka smanjenju utjecaja internetskog rudarenja.

Ranije istraživanje Kasperskya pokazuje kako je svaki deseti ispitanik (13%) do sada koristio kriptovalute za kupnju. Međutim, cyber kriminalci također prihvaćaju ovaj trend i sve više ciljaju kripto-burze i tako napadaju investitore. Na ovaj način korisnici su u trajnom riziku od gubitka ušteđevine koju čuvaju putem ove nezaštićene tehnologije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije