Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPICA SEZONE

Na Jadranu sve bliže predpandemijskom trendu: U Hrvatskoj je sada više od 900.000 turista

Dubrovnik: Turisti u šetnji starom gradskom jezgrom
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Radmila Kovačevć
27.07.2021.
u 13:02

Najposjećenija je, inače, Istra s 243.000 turista, među destinacijama je to Rovinj, a Nijemci praktički od početka godine ne silaze s trona najbrojnije nacije na odmoru u Hrvatskoj.

Da se na Jadranu sada odmara stotinjak tisuća turista više, kraj ovog mjeseca bio bi posve nalik na zadnje dane srpnja u pretpandemijskoj 2019. godini. U zemlji je trenutačno nešto više od 900.000 gostiju. Stranci dominiraju, ali 125.000 domaćih turista znači da je i za naše građane sezona ušla u svoj vrhunac.

Samo za proteklih vikend stiglo je oko 450.000 novih gostiju, što je 20 posto bolje nego isti prošlogodišnji vikend. Usporedbe govore i da je sada u Hrvatskoj 185.000 turista više nego na isti dan 2020. godine, a da zaostatak za rekordnom 2019., prema sustavu za praćenje turističkog prometa eVisitor, iznosi 140.000 gostiju. Najposjećenija je, inače, Istra s 243.000 turista, među destinacijama je to Rovinj, a Nijemci praktički od početka godine ne silaze s trona najbrojnije nacije na odmoru u Hrvatskoj.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac zadovoljna je trenutačnim brojkama i podsjeća da se u razdoblju od 15. srpnja do 15. kolovoza ostvari više od trećine ukupnog turističkog prometa.

– To znači da sada svaki dobar dan u turizmu vrijedi i do 100 milijuna eura. Inače, u dosadašnjem dijelu srpnja ostvarili smo čak oko 78 posto prometa iz srpnja 2019. godine. Vjerujemo da uz ovaj tempo i, naravno, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, možemo doseći željenih 60 posto turističkog prometa iz te rekordne godine. Stoga, nastavimo biti odgovorni – poručuje ministrica N. Brnjac.

Od početka ove godine turistički su domaćini ugostili 5,5 milijuna gostiju, a registrirano je gotovo 31 milijun noćenja. Gostiju je, pritom, čak 49 posto više nego lani od 1. siječnja do 25. srpnja. U odnosu na isto razdoblje 2019. riječ je o 52 posto tadašnjih rezultata u dolascima i 61 posto u noćenjima.

VIDEO: Ministar Marić o odobrenju Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

Ključne riječi

Komentara 10

CH
chawka
13:17 27.07.2021.

Zašto brojimo noćenja, a ne kao sve svjetske turističke destinacije - zaradu od turista?

DU
Deleted user
13:16 27.07.2021.

Smrt turizmu, sloboda narodu.

MU
Muahrem
17:40 27.07.2021.

Ma sami gluposti korona nepostoji niti je bila sako tako navlacu ljide da se cjepe i da stave stroze uvjete i da napunu džepove sezoni pa kasnije ceju opet pozatvarati ducane kafice butike. Ja svoju obitelj ni mija sasvim do 10 osobe obitelji nitko se ne cijepi jer stavljaju cipove a iman vec video kako ljidi su se cijeoili i magnetom oovlacili cip da se vidi kroz kozu ja bi to sama vadila iz ruke ali cio je u igli a ne u sprici jer tako narod nevidi sta ke u igli a puno su naivni strahuju a i tako ce za 5 do 10 godina narode ubiti jer neceju da narodima vracaju novce nego tako ce im odmoci i otimati cak djecu misle cijepiti jel te vi u vlafi norlmalni cijeoite se vi naravno da ste se cijepili ali cipa nema jer tako narote ste namamili sa cijepljenjem mars gamade ustaškoj j.... Monstrumi nije vas sramota stare ljude i mlade i djece namamiti dobro da nekih ima pametnih samo vi zatvarajte nije nitko glup i vi u vladi jedite govna i pijte vode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije