Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvoz

Na egipatsko tržište izvezemo čak 60 posto bukve

\'Koprivnica, 26.10.2010 - Od 1. prosinca ove godine 64 radnika tvrtke Bilokalnik Drvo ostaju bez posla. Snimio: Marijan Suu009Aenj\'
Marijan Sušenj/Pixsell
10.02.2011.
u 09:00

Od ukupnog izvoza u Egipat od oko 100 milijuna dolara, čak 50 posto čini drvo koje teško ikome drugome možemo prodati.

Iako su u strahu kako će razvoj događaja u sjevernoj Africi utjecati na njihov izvoz, hrvatske poduzetnike, tvrde, svejedno pritišću ugovorene obveze i rokovi koje moraju poštovati, pa tako i u vrijeme sukoba u Egipat plove brodovi s rezanom građom, poglavito od bukve, koju, prema riječima Murata Pašića iz zagrebačkog Sherifa, u nas nitko neće.

Pošiljke, priznaju to i u Luci Rijeka, nisu istog intenziteta kao prije, no od otvaranja egipatskih banaka lakše se diše. Pašić, koji u Egipat godišnje izveze oko 80.000 kubika drva u vrijednosti oko 25 milijuna dolara, tvrdi kako upravo tovare jedan brod s bukvom, a u pripremi je i sljedeći.

Darko Prodan, direktor Cedra Kastav, koji na to tržište izveze i više, kaže kako su samo u kriznom razdoblju isporučili četiri broda sirovine, od koje Egipćani rade jeftini namještaj i za izvoz, jer imaju snažnu industriju, jeftinu radnu snagu i ne uvoze ga iz Kine.

Marijan Kavran iz Drvnog klastera tvrdi da upravo u Egiptu završi 60% posječene hrvatske bukve koju dizajneri baš i ne priznaju u namještaju i interijerima, a i sve je nekvalitetnija. Egipatsko tržište, koje je posljednjih godina interesantno i Fincima, Šveđanima, Nijemcima... za plasman je hrvatskog drva bilo dobro i zato što nije pokazivalo velike posljedice globalne krize.

Očekivanja su stoga da će se stabilizirati te i dalje tražiti našu bukvu budući da bi supstitucija egipatskog tržišta nekim drugim bila gotovo nemoguća.

Od oko 100 milijuna dolara izvoza RH u Egipat 2009., gotovo polovicu čini piljena drvena građa.

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
16:03 12.02.2011.

Debelo je vrijeme da građani stjeraju na sud za veleizdaju ovu bandu lopovsku ...........

CR
crocro
10:02 10.02.2011.

To znači da i dalje obilato izvozimo piljenu građu i trupce koje smo vidjeli na onome brodu koji se nedavno nagnuo, a to istodobno znači da nemamo dovoljnu proizvodnju gotovog namještaja ili predmeta od drveta, odnosno stranci ne žele gotove proizvode iz Hrvatske jer im je isplativije da sami finaliziraju proizvode. Zato me intrigiraju izjave da Hrvatska više neće u tolikoj mjeri izvoziti sirovinu tj. drvnu masu, već da će izvoziti gotove drvene proizvode. Ako kako je sve više primjera izvoza sirovina, pitanje je da li se navodi Vlade podudaraju sa stvarnošću. Kada bi doista bilo tako da se bavimo izvozom gotovih proizvoda, onda bi izjava Vlade ima smisla i ja bih skinuo kapu. Ovako treba poraditi na tom pitanju, pojačati proizvodnju i kvalitetu domaćih drvnih proizvoda te sve poduzeti na izvozu gotovih proizvoda a ne sirove drvne mase. Jer će Hrvatska brzo na takav način ostati bez sirovine. A šume rastu sporo.

DR
drug
10:20 10.02.2011.

Nitko me ne moze ubijediti da je popisana IVERICA kvalitetnija od te i takve bukve...svaka cast ministri ne-gospodarstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije