Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetske burze

Mubarakova ostavka diže indekse na svjetskim burzama

burza, NY
Pixell
12.02.2011.
u 14:09

Slijedom najnovijih događaja u Egiptu, Dow Jones indeks ojačao je 43,97 bodova, odnosno za 0,4 posto boda - na 12.273 boda. S&P 500 porastao je 0,5 posto, na 1.329 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 2.809 bodova.

Nakon ostavke egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, dionice na svjetskim burzama porasle su, a cijena nafte je pala, piše BBC. Ima strahovanja da je poboljšanje samo kratkoročno, te da bi se gotovo trotjedni anti-vladini protesti mogli proširiti i na ostatak regije te tako utjecati i na volatilnost tržišta, no unatoč neizvjesnosti analitičari se slažu da je s Mubarakovim odlaskom politička situacija u Egiptu sad ipak malo jasnija te povoljnija za ulagače.

Iako nije veliki proizvođač nafte, Egipat ima ključnu ulogu jer kontrolira Sueski kanal, glavni pravac za tankere i teretne brodove s naftom. Nemiri u Egiptu mogli su utjecati na države u okruženju, koje proizvode naftu, da prekinu opskrbu, tako da je nervoza na tržištu zasad najmanje što se u trenutačnom vakuumu moći u Egiptu može očekivati, dokle god se svi ne uvjere da je egipatska vlada krenula naprijed te da zbivanja u Egiptu nisu pokrenula domino-efekt po pitanju stabilnosti u regiji, kazao je analitičar Inenco Energyja Zakir Lorgat.

Slijedom najnovijih događaja u Egiptu, Dow Jones indeks ojačao je 43,97 bodova, odnosno za 0,4 posto boda - na 12.273 boda. S&P 500 porastao je 0,5 posto, na 1.329 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 2.809 bodova. U Londonu je FTSE 100, nakon slijeganja velikih gubitaka, porastao 0,7 posto, a zakašnjela reakcija uslijedila je i na francuskom i njemačkom tržištu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije