Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekti

Mrsić: Zaposlit ćemo 40 tisuća osoba s invaliditetom

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
25.04.2014.
u 22:50

Već je sada za 20 studenata s invaliditetom osigurana praksa u nekoj od uglednih kompanija, rekao je pomoćnik glavnog urednika PD-a V. Nišević

 - Idemo u smjeru društveno odgovornog poslovanja i kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom od početka 2015. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom trebao bi omogućiti zapošljavanje 40 tisuća osoba s invaliditetom, a kako ih je sada 400 tisuća u registru, apsolutno ne stoje tvrdnje da nema kvalitetnih kadrova, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na jučerašnjem predstavljanju projekta Iskustvo zlata vrijedi 2014. Poslovnog dnevnika.

Projekt je nastavak prošlogodišnje akcije u kojoj je u suradnji s partnerima poslodavcima Poslovni dnevnik omogućio studentima da steknu svoje prvo poslovno iskustvo, kazao je pomoćnik glavnog urednika Vladimir Nišević. Ovogodišnja akcija, za koju je natječaj već krenuo 15. travnja i traje do 15. lipnja, u radnu će zajednicu pak uključiti studente s invaliditetom kako bi i oni lakše stekli prvo radno iskustvo, bili ravnopravniji te imali jednake šanse za zapošljavanje neovisno o invalidnosti. Zahvaljujući dobrom odazivu poslodavaca, za najmanje 20 studenata već je sad zagarantiran ulazak u neku od uglednih kompanija, kazao je Nišević pozivajući i druge kompanije da se priključe akciji. Lidija Hrastić Novak, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, smatra da zaposlene osobe s invaliditetom najbolje promiču svoju populaciju jer su dobri radnici, lojalni poslodavcu i stvaraju dobro poslovno okruženje. No problem je što čak 70% njih ima završeno srednjoškolsko obrazovanje, većina trogodišnje, a više ih od 30% nema nikakvog radnog iskustva. Tomu je razlog i nepristupačnost srednjih i visokoškolskih ustanova. S druge strane poslodavci su puni predrasuda i nedovoljno upoznati s poticajnim mjerama za zapošljavanje, rekao je Zorislav Bobuš, predsjednik ZSOI-ja.

– Dati šansu mladome čovjeku da nauči raditi i da se iskaže u radu osobina je dobrog poslodavca, a dati tu šansu osobi s invaliditetom treba postati odgovornost svakog poslodavca – rekao je ministar Mrsić koji opovrgava stereotipe da osobe s invaliditetom mogu raditi samo određene poslove. Zbog izdašnih poticaja poslodavcima lani je, hvali se, bilo 25% više zaposlenih nego prethodnih godina i to je trend koji treba nastaviti.

>> EU ima ključnu ulogu u zaštiti pravednih uvjeta rada iz gospodarskih i društvenih razloga

Komentara 11

Avatar deziderij
deziderij
07:20 26.04.2014.

Tko normalan može vjerovati Miralemu Mrsiću ? Kako vjerovati nekome tko je zbog, tko zna kojih razloga, promjenio vlastito ime Miralem u ono Mirando ? Je li tom promjenom mislio kako će skriti da je musliman ili što je već htio ? Sad javno i u lice nam laže kako će zaposliti 40.000 osoba s invaliditetom i da ih je već dvadesetoro zaposleno a nema šanse da zaposli toliki broj ni onih koji su bez invaliditeta a on sigurno nije za to sposoban jer tip je zbilja bljak i totalno nesposoban.

MO
Moskvich
15:21 26.04.2014.

Mršiću konju jedan gdje ćeš to zaposliti 40 tisuća invalidnih osoba dabogda crka lažove ,zdravi se mogu zaposliti samo preko veze i stranačke iskaznice a invalidi niti tako vas političare jednostavno treba uškopiti ili vam jezike odsjeći da samo možetete skičati bagro lažljiva svaki dan se tvrtke zatvaraju a niti one u državnom vlasništvu ne isplaćuju radnicima plaće ,a donijeli ste zakon koji kaže da je neisplata kazneno djelo koji smo mi jadnici kad vas sve ne pobacamo u Savu ali kad ima najmanje vode

Avatar petrolio
petrolio
09:31 29.04.2014.

naravno da ćete zaposliti 40.000 invalida, isto kao što će dinamo osvojiti ligu prvaka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije