Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza – Četvrta najveća ekonomija eurozone u najduljoj i najdubljoj krizi u posljednjih 50 godina

Može li španjolska kriza povući cjelokupnu eurozonu u propast?

'People hold flags and banners during a demonstration called by trade unions against plans announced last month by the government of Prime Minister Jose Luis Rodriguez Zapatero to raise the legal reti
'Dani Pozo'
25.02.2010.
u 15:35

Španjolska je na pragu financijske propasti, nezaposlenost je dostigla gotovo 20%, a proračunski deficit 11,4%. Španjolski BDP pao je 3,6%, a očekuje se daljnji pad i u ovoj godini, što Španjolsku baca u najdublju i najdulju recesiju u posljednjih 50 godina.

Grčka je potaknula krizu u eurozoni, a Španjolska bi mogla biti slučaj koji će donijeti prevagu u opstanku eurozone! Španjolska, inače četvrta ekonomija po veličini, ima stopu nezaposlenosti od čak 19 posto, velike dugove i proračunski deficit od 11,4 posto.

Španjolski BDP pao je 3,6 posto, a očekuje se daljnji pad i u ovoj godini, što Španjolsku baca u najdublju i najdulju recesiju u posljednjih 50 godina. Španjolska, naime, ne može s obzirom na članstvo u eurozoni devaluirati svoju valutu kako bi potaknula izvoz, a euro i dalje gura Njemačka koja ima najjače europsko gospodarstvo.

Madrid ne može skresati kamate ili tiskati novac kako bi potaknuo kreditiranje i osobnu potrošnju jer se takve odluke donose u Frankfurtu, odnosno u Europskoj središnjoj banci. Španjolska još može srezati poreze ne bi li potrošnjom potakla rast gospodarstva.

No deficit proračuna već je dosegnuo 11,4 posto i Madrid će morati izdati državne obveznice kako bi se domogao svježeg novca za krpanje povećih rupa. Kupci obveznica već traže veće kamate poučeni primjerom Grčke. Ipak, i španjolske vlasti, ali i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak tvrde da je Španjolska solventna te dodaju kako se gospodarski problemi te zemlje ne mogu usporediti s grčkima. Za povratak povjerenja u gospodarstvo BNP Paribas tvrdi kako je Španjolcima potrebno 270 milijarda dolara.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
15:58 25.02.2010.

Nisu samo Španija i Grčka u pitanju, već ceo sistem na svetskom nivou. Očigledno smo dočli do tačke iza koje sledi kolaps kojeg će naravno biti. Što pre, to bolje. Kad se to desi, dakle kad se desi slom svtske ekonomije u obliku koji je nama danas poznat, onda će se početi tražiti neko novo, srećnije rešenje. Do tada ćemo biti robovi kapitalizma u kome velike ribe jedu male. Najsrećnije nacije su one najsiromašnije (po kapitalističkom osnovu). Kuba pre svega, a onda Nikaragva, Venecuela i ostale zemlje Latinske Amerike. Zašto? Nisu robovi. Ne zanima njih recesija, najnoviji mobitel ili Audi. On po ceo danas sluša muziku, jede bananu i kokos, peca, seče šećernu trsku za jedan dolar dnevno i srećan je, nema stresa, nema nerviranja, nema otplate kredita. Sve će to narod pozlatiti. U to više nema nikakve sumnje, samo je pitanje vremena.

UK
Ugo Kajvez
16:02 25.02.2010.

Još malo pa će potugal, italija, .... možda onda. . Nagredno pitanje je ...... u kojoj valutu držati svoju lovu?? ... euro će ruknuti sigurno, dolar i dalje bolestan sa sidom ..... možda zlato ili švic. frank ....

OB
-obrisani-
15:57 25.02.2010.

Moze i to vrlo lako!Vec sam napisao da kuna mnogo znaci u uslovima krize,jer mozete voditi monetarnu politiku jer je valuta nezavisna,sto se i vidi u tekstu,ipak je nesto dobro.EU ne pomaze Grcku zato sto jos uvek snimaju koliko je kriza duboko usla u monetarni sistem eura.A domino efekat se ne moze tek tako lako resiti,jednom recju kupuje se vreme i cekaju makar i najmanje pozitivne vesti,da bi se tek onda krenulo u akciju.Ovo sada je samo krpljenje rupa,jednu zatvoris druga se otvori....Vec se dizu glasovi u Holandiji za nezavisnu valutu!Odbijaju placati tudje dugove,bar za sada,ali i to ce morati zbog zajednicke valute.Izgleda da su Ameri dobro ispraznili budzete u EU....Drama se nastavlja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije