Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
guverner vujčić:

'Moramo paziti da nas kapital iz EU ne odvede u veći deficit'

boris vujčić
Tomislav Miletić/PIXSELL
25.09.2012.
u 18:27

Pristupačniji kapital morat ćemo usmjeriti u produktivne investicije – poručio je guverner

U Hrvatskoj bi mogle pasti kamate kada postanemo dio monetarne unije, odnosno kada se ukine premija koja se plaća za tečajni rizik, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić na skupu "Financijska kriza, Hrvatska i EU" na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta.

Produktivne investicije

– Zato nam je, među ostalim, bitno i da se riješe problemi unutar EU. A i zato što bi financiranje na vanjskim tržištima bilo jeftinije, zato što nam je Unija važan vanjskotrgovinski partner te zato što su domaće banke vodeće po veličini aktive u vlasništvu banaka iz EU – rekao je Vujčić. No, dodao je da ne smijemo ponoviti pogrešku koju su napravile zemlje ušavši u Uniju koristeći se jeftinijim kapitalom za povećanje deficita, što ih je i uvuklo u krizu.

>>Hrvatska bi od ulaska u eurozonu imala više koristi nego troškova

– Pristupačniji kapital morat ćemo usmjeriti u produktivne investicije – poručio je guverner. Ali i istaknuo je da je ulazak u Europsku monetarnu uniju moguć tek nakon što se provedu strukturne reforme i fiskalna konsolidacija. I dok bi manja premija na tečajne razlike mogla smanjiti kamate ulaskom u Uniju, s druge strane u bližoj budućnosti novi kriteriji koje bankama donosi Basel III. neće moći smanjiti kamate na razinu onih iz EU – rekao je Božo Prka, predsjednik uprave Privredne banke. Jer će banke morati izdvajati puno više rezervi u, primjerice, zlatu ili depozitima u stranim bankama koje im ne donose kamatu.

>>Vujčić ne bi bježao od poreza na kamate, ali traži ocjenu učinaka

Neostvariv zakon

Basel III. donosi i razvrstavanje klijenata prema rizičnosti. PBZ je to već napravio, rekao je Prka. To znači da tvrtke plaćaju i premiju na rizik. A u situaciji kada im je pao prihod, kada je novčani tok slab i imaju dugove, odnosno kada je upitno vraćanje njihovih dugova, ta premija za veći dio njih nije mala.

– Zato mislim da je novi Zakon o financijskom poslovanju koji predviđa rok plaćanja od 30 dana poželjan, ali sada nije i ostvariv – rekao je Prka.

Komentara 2

DU
Deleted user
19:47 25.09.2012.

o cemu vi to... kakve su to najave... bojite se kapitala... sirite strah... sto mozete uciniti protiv... vi ste na nuli... a nemate slobodno trziste... sad ga se bojite... bojite se zato sto je vas monopolisticki polozaj posrijedi...

TO
Toni50
11:12 26.09.2012.

Moramo paziti da nas kapital iz EU ne odvede u veći deficit' Ton pričaš lakomima i lakomislenima ... To objesi mačku o rep to upozorenje . To isto kao da alkoholičara zatvoriš samoga 7 dana u birtiju punu pijače ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije