Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMPARATIVNA ANALIZA

Moody's usporedio Hrvatsku i Srbiju: Ovo su sličnosti i razlike!

'moodys'
Reuters/Pixsell
04.07.2017.
u 18:08

Kao dodirnu točku u Moody'su izdvajaju velike dugove. Obje zemlje nose velik teret dugova, ali će fiskalna konsolidacija dovesti do postupnog poboljšanja, procjenjuje Wohlmann.

Hrvatska ima veće i konkurentnije gospodarstvo od Srbije i snažnije institucije zahvaljujući ulasku u Europsku uniju, konstatira agencija Moody's u komparativnoj analizi, predviđajući ujedno da će srbijansko gospodarstvo u predstojećim godinama biti potaknuto strukturnim reformama i snažnim okretanjem izvozu.

Moody's je državnim obveznicama Hrvatske dodijelio ocjenu Ba2, uz stabilnu prognozu, dok je ona srbijanskih državnih obveznica niža za jednu razinu i iznosi Ba3, također uz stabilnu prognozu. Time agencija ulagačima signalizira da kupnja obveznica dviju zemalja ima karakter špekulacija i da ne ulazi u kategoriju investicija.

U komparativnoj analizi "Vlade Hrvatske i Srbije - razvijenije gospodarstvo i institucije u Hrvatskoj opravdavaju snažniji kreditni profil" agencija ističe veću konkurentnost hrvatskog gospodarstva i podršku članstva u EU reformi hrvatskih institucija.

"Hrvatsko je gospodarstvo približno za trećinu veće od srpskog a članstvo u Europskoj uniji potaknulo je sveobuhvatnu reformu institucija", konstatira potpredsjednik Moody'sa i koautor analize Evan Wohlmann.

"S druge će pak strane veći reformski zamah u Srbiji u proteklim godinama poduprijeti približavanje dohodaka, a ulaganjima će vjerojatno ići na ruku poboljšanje poslovnog okruženja u toj zemlji u zadnje vrijeme", dodaje on.

Kao dodirnu točku u Moody'su izdvajaju velike dugove. Obje zemlje nose velik teret dugova, ali će fiskalna konsolidacija dovesti do postupnog poboljšanja, procjenjuje Wohlmann.

Razina duga u dvije zemlje znatno je viša u odnosu na prosjek u skupini zemalja sa sličnim ocjenama, ističe se u izvješću.

Tako je u Hrvatskoj udio duga u BDP-u u 2016. godini iznosio 84,2 posto a u Srbiji 74 posto, u usporedbi s prosječnih 47,6 posto za slične zemlje s rejtingom Ba.

U Moody'u napominju da sektor državnih poduzeća u Srbiji i dalje predstavlja veći fiskalni rizik unatoč napretku u poboljšanju fiskalne pozicije nakon financijske krize. Beograd je pokrenuo reforme kako bi smanjio rizik budućih zahtjeva državnih poduzeća prema proračunu, uključujući i restrukturiranje 'gubitaša'.

Srbija ipak za razliku od Hrvatske nije dužna poštovati propise Europske unije o državnoj pomoći, koji ograničavaju izglede za izravnu državnu pomoć i jamče određeni stupanj vanjskog nadzora, ističe se u izvješću.

U Moody'su primjećuju i da su stope nezaposlenosti u obje zemlje smanjene, pri čemu su u Srbiji reforme zakonodavstva provedene 2014. godine dovele do većeg udjela aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru.

Ističu ipak da pad nezaposlenosti također odražava smanjenje radne snage zbog starenja populacije i velikog iseljavanja, zbog čega su dugoročniji izgledi za gospodarski rast neizvjesni.

"Za jačanje potencijala za rast u obje zemlje ključni su kontinuirana integracija u Europsku uniju i daljnji napori u smjeru poboljšanja investicijske klime", zaključak je Moody'sove analize.

Komentara 27

MO
mobitel20
18:32 04.07.2017.

Zbog ovakvih "analiticara" se i dogodila svjetska recesija i financijski slom! Za jedan stupanj samo Hrvatska bolja !? Pa bio sam tamo 5-6 puta, to je drugi svijet ! BG i NS na nesto slice, a sve juzno je totalna tuga. Uz to, ne navodi cimbenik Kosovo, pa ni Sandzak...plus im je sporazum s Madjarima...Ukratko, razlika je bitno veca , i po placama i po dostupnosti raznih usluga i p4ipomoci...a o ugodnosti zivljenja da i ne govorimo...

Avatar anticenzura
anticenzura
19:04 04.07.2017.

Ja mislim da se odmah po ovoj analizi vidi koji su to u stvari laznjaci i katastrofalci. Obe zemlje na koljenima, drzave, poduzeca i gradjani zaduzeni do guse, standard kao u Africi, masovnom iseljevanju stanovnistva nema kraja, sto jasno govori da ce citava populacija ove generacije ostati bez svojih mirovina. I nemojte da vas ovi banditi lazu o izvozu, to izvoze njihove firme iz Hrvatske i Srbije za koje nasi gradjani rade za sicu, a nista od kapitala ne ostaje u zemlji. Oni tone miliardi iznose sa tih prostora, iz svih zemalja. Sve su zivo pokrali narodima do gole kosti.

Avatar debela koli
debela koli
21:16 04.07.2017.

Kako se mogu usporedjivati? Srbiji ne vire noge ni iz čije gu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije