Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagiranje

MOL: Razlika u cijeni plina nastaje zbog većih troškova distribucije

MOL
REUTERS
16.04.2010.
u 15:00

Mađarski MOL reagirao je na napise da namjerno umanjuje hrvatsku konkurentnost.

Mađarski MOL reagirao je u petak na tvrdnje da se hrvatski plin jeftinije prodaje gospodarstvenicima u Mađarskoj nego onima u Hrvatskoj. U MOL-u kažu kako je potpuno nejasno zašto bi oni kao dioničari Ine bili zainteresirani za uništavanje gospodarskog okruženja u kojem Ina posluje. Dodaju da ni MOL ni Ina uopće ne prodaju hrvatski plin na mađarskom tržištu te da su svi navodi o prodaji plina po nižim cijenama pogrešni i neistiniti.

Cijena plina za industriju nije jedinstvena već ovisi o dva elementa: o osnovnoj cijeni plina i reguliranim naknadama za transport i distribuciju plina, poručuju iz MOL-a i objašnjavaju da su osnovne cijene samog plina približno jednake u Hrvatskoj i Mađarskoj. Kada govorimo o razlici u konačnoj cijeni između usporedivih industrijskih kupaca u Mađarskoj i Hrvatskoj, možemo reći da su cijene u Hrvatskoj ovisno o tržišnim okolnostima više za otprilike devet do 17 posto, a ne za 80 posto kako se posljednjih dana interpretiralo u javnosti, kažu u MOL-u i dodaju da je u budućnosti osnovna cijena plina i cijena transporta približno jednaka, razlika nastaje u većim troškovima distribucije u Hrvatskoj, jer su prema MOL-u naknade distributera gotovo dvostruko više u Hrvatskoj nego u Mađarskoj.

Što se tiče domaće proizvodnje i uvoza prirodnog plina, u Hrvatskoj je omjer otprilike 60%– 40%, dok on u Mađarskoj iznosi 25%–75%. Osnovna cijena plina je kombinacija cijene uvoznog plina i plina iz domaće proizvodnje. Ina još uvijek subvencionira tržište, no dugoročno gledano cijena domaćeg plina morat će dosegnuti tržišnu razinu u skladu s principima EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije