Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju Leo Šunjić

Moguće su i niže cijene dopunskog osiguranja

28.04.2014., Zagreb - Hotel Esplanada, Vecernjakova konferencija, Zdrava i sigurna buducnost - kako je osigurati?
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
12.07.2014.
u 21:17

Unatoč percepciji javnosti, istina je da sadašnja pozicija dopunskog unutar HZZO-a više ograničava nego što nam daje prednosti, kaže Šunjić

HZZO je u jeku priprema izdvajanja u posebnu tvrtku koja se ne financira iz državnog proračuna, a istodobno traje projekt odcjepljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja u osiguravajuću kuću čiji će rad nadzirati Hanfa. U kojoj su fazi ti procesi, otkriva Leo Šunjić, pomoćnik ravnateljice HZZO-a za dobrovoljno zdravstveno osiguranje koji i vodi projekt izdvajanja dopunskog osiguranja. Iz svijeta osiguranja donosi dva desetljeća iskustva.

Kad možemo očekivati početak rada dopunskog zdravstvenog osiguranja kao zasebnog osiguravajućeg društva?

Projekt izdvajanja dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznimno je zahtjevnoj i osjetljivoj fazi. Projektni tim intenzivno radi na pripremi za izdvajanje iz HZZO-a. Također radimo na pripremi dokumentacije koju ćemo, nadamo se, nakon što dobijemo pozitivan odgovor za osnivanje osiguravajućeg društva, vrlo brzo predati Hanfi. Naša je ambicija da eventualno novo osiguravajuće društvo počne s radom 2015.

Hoće li se vaše izdvajanje iz HZZO-a vremenski podudarati s izdvajanjem HZZO-a iz državne riznice ili je plan drukčiji?

Nije isključeno da se ta dva važna momenta dogode istodobno. Međutim, moguće je da se izlazak iz riznice dogodi i ranije.

Korektiv konkurenciji

Kakve su procjene, koliki će vam biti portfelj i udio na tržištu dopunskog osiguranja?

Mi nemamo dvojbe oko toga da ćemo zadržati neprijepornu lidersku poziciju u segmentu dopunskog osiguranja koju i danas imamo. Konkurencija nama nije novina, mi i danas imamo konkurenciju koja je potpuno slobodna, štoviše mnogo slobodnija od nas u formiranju cijene police, ali i u ponudi drugih vezanih osiguravateljnih proizvoda uz samu policu dopunskog u čemu smo mi limitirani. Iako se često u javnosti pokušava sugerirati drugačije, istina je da sadašnja pozicija dopunskog unutar HZZO-a više ograničava nego što nam daje prednosti.

Mislite li da ćete uspjeti zadržati sve osiguranike koje sad imate i kako?

Ne samo da planiramo zadržati postojeće osiguranike nego ćemo biti mnogo aktivniji i slobodniji u akviriranju novih osiguranika. Naš je cilj jednostavan – osiguranicima ponuditi što povoljniju premiju, a što imamo više osiguranika, možemo dodatno smanjivati premije. Naši izračuni pokazuju da u slučaju rasta broja osiguranika možemo ići u još jedan krug smanjenja premija. Želim jasno poručiti građanima da ne moraju strahovati od povećanja cijena zbog našeg izdvajanja u posebnu tvrtku. U odnosu na privatnu konkurenciju, kojoj je ipak prvenstveni cilj profit, ostat ćemo snažna poluga za održavanje stabilnosti i korektiv na tržištu tako što ćemo osiguranicima jamčiti visoku razinu prava uz primjerenu i prihvatljivu visinu premije.

Veće pokriće nerealno

Možete li komentirati prijetnje CZO-a da će tužiti Republiku Hrvatsku Europskoj komisiji zbog toga što se izdvajanje još nije dogodilo?

Ne mogu niti želim komentirati prijetnje konkurencije. Svatko zna što mu je najbolje i kako raditi. Na kraju je važan poslovni rezultat kojim gradite povjerenje svojih osiguranika i vlasnika. Ako mene pitate, osiguratelji bi trebali biti strpljiviji i sretni zbog novih poslovnih prilika koje će se pružiti nakon našeg izlaska na tržište.

Kakav je omjer opsega usluga za cijenu dopunskog koju plaćamo u odnosu na druge države EU?

Moramo otvoreno reći da smo mi dosad uspjeli za relativno nisku premiju dopunskog osiguranja građanima osigurati zaista impresivan opseg usluga. Kao primjer vam mogu navesti susjednu Sloveniju u kojoj je mjesečna premija približno 30 eura, dakle tri puta više nego kod nas gdje je premija 9,5 eura, a razina prava ista. Tu činjenicu mi gledamo kao svoj uspjeh i uspjeh HZZO-a, no ta razlika sigurno pokazuje da povećanje opsega usluga unutar sadašnje visine premije više nije realno.

>> HZZO više neće smjeti ugovarati dopunsko osiguranje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije