Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje o plaćama

Modni divovi 
u Hrvatskoj isplaćuju gotovo sirotinjske plaće

Claus-Dietrich Lahrs
Foto: DPA/PIXSELL
17.06.2014.
u 09:43

Na udaru Hugo Boss, Armani, Benetton, Zara, Adidas...

Jeftino proizvedi, skupo prodaj - modni divovi Hugo Boss, Armani, Benetton, Zara, Adidas i druge vodeće modne marke u Europi plaćaju svoje radnike ispod egzistencijalnog minimuma, objavio je jučer ugledni njemački list Der Spiegel.

"Hugo Boss u Turskoj i Hrvatskoj isplaćuje sirotinjske plaće", naslov je teksta u Spiegelu. Pozivajući se na istraživanje grupacije Clean Clothes Campaign koja je istražila plaće dobavljača za 50 vodećih modnih marki u Europi, Spiegel je objavio da većina tih radnika u istočnoj Europi i Turskoj jedva spaja kraj s krajem.

Plaća 308 eura

- Proizilazi da luksuzna marka iz švapskog Metzingena (Hugo Boss - op.a.) u Turskoj i Hrvatskoj isplaćuje prosječne mjesečne plaće između 308 i 440 eura, čime kompanija daleko zaostaje za svojim socijalnim standardima - piše Spiegel, ističući da kompanija maksimalizira profit na štetu radnika. S tim plaćama radnici ne mogu uzdržavati ni sebe ni svoju obitelj i spadaju u kategoriju siromašnih, upozorava se. - U Turskoj je propisan egzistencijalni minimum za obitelj 1002 eura, a u Hrvatskoj je granice siromaštva po EU kriterijima 554 eura mjesečno - upozorava Spiegel.

Studija pokazuje da 80 posto radnika u tekstilnoj industriji imaju plaće ispod razine siromaštva. - Plaće koje smo istražili daleko su manje od onoga što je tim ljudima potrebno za život - kazala je Bettina Musiolek, jedna od autorica studije.

Odvjetnici Hugo Bossa tražili su da se ime te tvrtke izostavi iz priopćenja koje su za objavu priredili autori studije, objavio je Spiegel, i naglasili da u toj kompaniji nisu odgovorili na upite o studiji o sirotinjskim plaćama u tekstilnoj industriji.

Koliko Hugo Boss za šivanje svojih odijela plaća hrvatskom Varteksu nepoznanica je. Tvrtka, doznajemo, ima višegodišnji ugovor s varaždinskom tvrtkom, što se, kad su u pitanju strane kompanije i lohn poslovi za njih, u nas gotovo podrazumijeva. Relokacija na Daleki istok povećava troškove transporta i vrijeme dostave pa su zemlje Istočne Europe i Bliskog istoka sve omiljenija odredišta zapadnih proizvođača.

Blizina europskog tržišta i smanjeni troškovi prijevoza u Hrvatskoj tako donekle amortiziraju velike troškove radne snage, koja u kratkom roku može isporučiti širok asortiman robe i - kvalitetu. No pod pritiskom sve snažnije i jeftinije međunarodne konkurencije hrvatska je tekstilna industrija godinama u krizi u kojoj su tek malobrojni opstali, a plaće (mada još uvijek bolje nego u azijskim zemljama) te uvjeti rada u pravilu su poražavajući. Pri tome uopće nije važno šiva li hrvatska kompanija cijelo odijelo od 297 dijelova ili samo džepove za Hugo Boss, Benetton... jer je opseg i način posla za radnike, od kojih 85% čine žene, isti.

Hrvatska više nema bazne proizvodnje tekstila

Augustin Torbarina, zamjenik direktora za industriju Hrvatske gospodarske komore, kaže kako Hrvatska više uopće nema bazne proizvodnje tekstila, već i njega treba kupovati vani. Sve to poskupljuje ionako skupu proizvodnju, dok plaća radnica u proizvodnji tekstila iznosi 3498 kuna, a u proizvodnji odjeće 2971 kunu, daleko od minimalca od 4905 kuna u prerađivačkoj industriji ili ukupnog prosjeka RH od 5490 kuna. Cilj je, tvrdi on, da se rastereti ta branša na plaću i iz plaće kako bi se zadržao, a na koncu i povećao broj radnih mjesta, s obzirom da je riječ o visoko izvoznoj grani proizvodnje.

Osim za Hugo Boss, Varteks u Hrvatskoj radi i švedsku marku J. Lindberg. Benetton ima svoju proizvodnju kod nas, Benetton tekstil d.o.o. Estare Culto je radio za Escadu, DETEER za Pierre Cardin košulje. Većina tekstilnih tvrtki u Hrvatskoj takve informacije drže pak kao poslovnu tajnu.

>> Sindikati Ustavnom sudu: Prestanite šutiti o pravima radnika

Komentara 43

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:53 17.06.2014.

Ma može ih biti sram...Plaća 308 eura (cca 2300 kn)....Naši radnici koji rade u tim tvrtkama su čisti robovi...

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
10:19 17.06.2014.

To nije slučaj samo s nabrojenim markama. Globalno tekstilna industrija (naravno, ne samo oni) izrabljuje radnike po siromašnim zemljama, a svoje proizvode prodaju po urnebesnim cijenama i marketinški se brinu da budu "poželjne marke". Jedini način je bojkot. Brinemo se o svačijim pravima, no o pravima ljudi na dostojanstven posao i plaću se ne brinemo. Prosječnog "šopingoličara/ku" boli neka stvar što neko u neljudskim uvjetima za mizernu plaću šije neku krpetinu koju će oni nositi po špicama.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
10:37 17.06.2014.

...možemo li se napokon okrenuti sebi i pokrenuti vlastite proizvodnje rublja, čarape, konfekcije i dr... možemo li imati vlastite mini hotele... možemo li proizvoditi zdravu hranu a ne uvoziti mrkvu iz vijetnama i sl....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije