Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

MMF: Središnje banke moraju preispitati ciljane stope inflacije

blanchard
15.02.2010.
u 11:16

Preispitivanje ciljane stope inflacije potrebno je kako bi se središnje banke ubuduće uspješnije nosile s financijskim krizama, preporuka je glavnog ekonomista MMF-a Olivera Blancharda.

Središnji bankari su tijekom razdoblja gospodarskog rasta bili previše samozadovoljni u pogledu pitanja kao što su inflacija i dug. Najnovija kriza proizišla je iz problema u financijskom sektoru, a u budućnosti golemi nepovoljni pritisci mogli bi biti posljedica pandemije ili većeg terorističkog napada.

Imajući to u vidu, postavljanje viših ciljanih razina inflacije ostavilo bi zakonodavcima više manevarskog prostora za suzbijanje krize. 

- Zato bi zakonodavci u uobičajenim vremenima možda trebali stremiti višim stopama inflacije, kako bi se time osigurao veći manevarski prostor monetarnim vlastima da reagiraju na takve šokove - poručuje Oliver Blanchard, glavni ekonomist MMF-a u izvještaju "Preispitivanje makroekonomske politike".

Kaže i da su  kamatne stope loš instrument za rješavanje problema prekomjerne zaduženosti, prekomjernog preuzimanja rizika, odnosno očitih odstupanja cijena imovine od temeljnih odnosa ponude i potražnje.

- Potrebna je kombinacija monetarnih i regulatornih instrumenata - preporučuje Blanchard.

Potvrdio je da osnovni elementi mjera iz razdoblja prije krize oko kojih postoji konsenzus i dalje stoje. To su dvije ključne mjere - održavanje BDP-a blizu potencijalnog te niske i stabilne inflacije.

- Kontrola inflacije i dalje je glavna odgovornost središnje banke. Aktualna nas kriza  ipak tjera da razmislimo o načinima postizanja takvih ciljeva -  zaključio je Blanchard.

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
00:15 16.02.2010.

MMF je PROBLEM br.1 na ovoj planeti.

AK
akil
09:53 16.02.2010.

Slažem se s Kajvezom,ali problem br.2.je po mom mišljenju gospodin Rohatinski i njegov nelogični nerealni tečaj kune. koči izvoz,to usporava potrošnju stranih turista,a očekujemo mnogo od turizma.Prije par dana sam boravio u Rimu,pa sam imao prilike vidjeti kako turisti izbjegavaju njihove visoke cijene.Svi gledaju,obilaze znamenitosti,ali ostavljaju i smeće doneseno sa sobom jer su cijene paprene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije