Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENE MMF-a

U 2022. i Hrvatska na stopi od 5% rasta

FILE PHOTO: The International Monetary Fund (IMF) headquarters building is seen in Washington
Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
06.04.2021.
u 20:13

Hrvatska se novim MMF-ovim procjenama svrstala među europska gospodarstva u nastajanju koja bi trebala bilježiti najviše stope rasta u ovoj i idućoj godini

Međunarodni monetarni fond snizio je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 4,7 posto sa 6 posto koliko je stajalo krajem 2020. I sa smanjenom procjenom, Hrvatska se svrstala u grupu zemalja s visokim očekivanim stopama rasta u ovoj godini. Višu stopu rasta trebale bi u 2021. imati Turska i Rumunjska, od šest posto, i Srbija, od 5 posto. Iduće godine i hrvatski bi rast trebao biti 5 posto čime bi se u potpunosti nadoknadilo dosad izgubljeno u koroni. Nove prognoze objavljene su u sklopu redovnog proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banka, a u jednoj od rasprava sudjelovao je i hrvatski guverner Boris Vujčić.

Guverner je kazao kako su programi kupnje vrijednosnih papira uspjeli stabilizirati financijske šokove uzrokovane pandemijom. Hrvatska narodna banka također je otkupljivala državne obveznice kao privremenu mjeru. Ona bi se mogla ponoviti jedino “ako bi se opet stekli uvjeti kakvi su bili na početku ove krize uzrokovane pandemijom i epidemiološkim mjerama”. Inače, MMF vjeruje da će inflacija u Hrvatskoj ove godine biti 0,7 posto. Očekuje i smanjenje nezaposlenosti.

– Hrvatskoj je tečaj ostao stabilan zahvaljujući visokoj razini međunarodnih pričuva koje su omogućile snažnije intervencije na deviznom tržištu, a s druge kao posljedicu toga što je HNB dogovorio s Europskom središnjom bankom uspostavljanje linije za valutni ugovor o razmjeni, tzv. valutni swap koji omogućuje razmjenu kuna za eure, u iznosu od dvije milijarde eura – naglasio je guverner.

Komentara 1

ZB
Zoki-Bijela
15:04 06.04.2021.

Sitnica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije