Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

MMF opet upozorava Španjolsku na potrebu hitnih reformi

mmf
AFP
25.05.2010.
u 08:47

Iz MMF-a upozoravaju kako Španjolsku očekuju teški izazovi te da što prije treba početi s reformom disfunkcionalnog tržišta rada i bankarskog sektora.

Međunarodni monetarni fond sve je više zabrinut za španjolsko gospodarstvo, kojem poručuje da treba dalekosežne reforme kako bi osigurao oporavak. Iz MMF-a upozoravaju kako Španjolsku očekuju teški izazovi te da što prije treba početi s reformom disfunkcionalnog tržišta rada i bankarskog sektora. Preporuke MMF-a stigle su nakon što su španjolske vlasti tijekom vikenda spašavale regionalnog vjerovnika Cajasura.

Španjolska je vlada prošli tjedan donijela mjere štednje kojima želi smanjiti svoj deficit. Taj deficit, odnosno novac koji administracija mora posuditi kako bi isfinancirala javne službe, trenutačno je jednak iznosu od 11 posto španjolskog BDP-a. To je znatno više od pravila eurozone, gornje granice od tri posto. Španjolska je vlada prošli tjedan odobrila 15 milijardi eura vrijedan plan mjera štednje, koje uključuju pet posto niže plaće u javnom sektoru. Ova zemlja mora se hitno početi baviti i nezaposlenošću budući da je dosegnula 20 posto.

MMF se osvrnuo i na španjolsku krizu na tržištu nekretnina, velika zaduženja u privatnom sektoru kao i na slabu produktivnost i konkurentnost.

Ovo nije prvi put da MMF upozorava Španjolsku na potrebu gospodarskih reformi, no posljednje upozorenje ima oznaku hitnosti. Španjolsko tržište rada ne funkcionira i treba mu reforma, kao i manje uplate za otpuštene radnike, tvrde u MMF-u.

Briga za probleme u Španjolskoj dosta je jaka s obzirom na sve probleme u kojima se našla posrnula Grčka, čiji deficit iznosi 13,6 posto BDP-a. Zbog bojazni da Grčka neće moći isplatiti sve svoje dugove, zbog čega bi se kriza mogla proširiti i na Španjolsku, 27 zemalja Europske unije i MMF-u su zajednički osigurali 750 milijardi eura vrijedan paket pomoći.

Ključne riječi

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
11:59 25.05.2010.

The IMF and World Bank are off shoots of the Federal Reserve / Central Banking Cartel . Its all the same people ....... Rothschild ......

OB
-obrisani-
05:17 26.05.2010.

Banksteri savjetuju Spanjolce ........ha,ha,ha.......Cekajte malo ,koliki je ono dug Spanjolske ? SAMO $ 2.5 trilijuna.........prava sitnica u usporedbi sa Grckom ,ha

GO
goran71
13:45 27.05.2010.

Socijalna drzava nemoze opstati jer je leglo za bezakonje i lopovluk to smo vec prosli sa Jugoslavijom sto nas je kostalo veliki zrtava.Jedino privatnici tj.kapitalisti mogu imati kontrolu nad lopovima pa zbog toga u Hrvatsku niko nece da ulaze svoj kapital,a tradicionalno balkanci vole ukrast pa makar i saraf.Hrvatska drzava gusi male poslodavce a oni bi trebali biti tocak ekonomije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije