Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mliječna kriza

Mljekari Jakovini šalju ugovore s bankama jer ih ne mogu plaćati

Konferencija mljekara  (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
09.03.2012.
u 15:33

Iz HSUPM-a tvrde kako se više od 50 posto mlijeka i mliječnih prerađevina uvozi te pozivaju Vladu da smanji uvoz hrane. Dukat, protiv kojega su ranije prosvjedovali, najavio je pak akcijska sniženja 27 proizvoda do 25%.

Iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM), iz kojega su prije dva tjedna prekinuli 15-dnevne prosvjede, ustvrdili su na konferenciji za novinare kako im je oko 650 gospodarstava dostavilo svoje ugovore s bankama koje više neće biti u mogućnosti plaćati te će ih poslati ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Igor Rešetar, čelnik HSUPM-a, kaže kako to nije konačna brojka te da većina mljekara ima i pet, neki i više od 10 ugovora koje ne mogu pokriti. Oni, tvrdi, ne mogu preživjeti bez dubinskih reformi, među ostalim, i najavljenog reprograma kredita koji će se “dogoditi jednog dana”. No, mljekari imaju obveze svaki mjesec, kazao je, ističući kako ni isplata poticaja od 600 kuna po hektaru prije proljetne sjetve nije dovoljna jer samo sjeme košta više od 1000 kuna, dok se legalizacija farmskih objekata treba provesti već ove godine. Iz HSUPM-a upozoravaju i na ogroman uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, veći od 50%, te od Vlade traže odgovor na koji će način prekinuti uvoz poljoprivrednih proizvoda veći od 10 milijardi kuna godišnje.

Novim Pravilnikom o isplati potpora za 2012. postavljeni su pak i stroži uvjeti po kojima njihova proizvodnja mora biti učinkovita 95%, a EU farmera 50%.

Zbog neprekidnog rasta, kako tvrde, svih životnih troškova i smanjenja kupovne moći proizvođača, iz mliječne industrije Dukat, koja je nedavno bila na meti mljekarskih prosvjeda, najavili su pak akcijska sniženja čak 27 proizvoda do 25%. Dukatovo trajno mlijeko u 8-litarskom pakiranju ponuđeno je za 4,99 kuna po litri, a 800 grama jogurta u “kantici” za 7,99.

Komentara 7

Avatar Point_of_view
Point_of_view
17:50 09.03.2012.

Sad bi trebali i oni koji ne mogu placati rate za stan donijeti svoje kredite Vladi, da ona placa. Tko vas je gospodo- poduzetnici farmeri tjerao da uzimate cetiri kredita? Svaki poduzetnik zna da mora imati rjesenje za "worst case"" situaciju. Da sam na vasem mjestu najprije bi se zapitao: koje korake ja kao poduzetnik moram poduzeti da bi moje krave davale u prosjeku isto toliko mlijeka kao i one u EU-u? A to znaci 25 do 30% vise nego sada. Tek kad to pitanje rijesite, onda idete na sljedece: sta ja u mom okruzenju mogu napraviti, po pitanju koristenja bio mase, po pitanju koristenja suncane energije, po pitanju vecih prinosa u proizvodnji stocne hrane...Kad sve to absolvirate i nakon toga nemate izlaza, onda se obratite Vladi.

DU
Deleted user
13:55 10.03.2012.

Super idem i ja poslati svoj stambeni kredit Milanoviću na raport. I ja bih poticaje na kamatu, i ja bih fiksnu kamatnu stopu i tečaj. Opa a zar meni nisu otišli gore krediti 70% veća mi je rata nego naa početku kredita i tako već dvij godine. Ko mene i moje dijete i ženu pita možemo li to. Uglavnom dečki moji ako ne možete plaćati, odustanite. To je grubo rečeno, ali tako je. Htjeli ste kapitalizam, evo vam ga. Dakle za one koji ne razumiju, u nazivu Kapitalizam, se počinje od riječi KAPITAL. Pametnom dosta.

OB
-obrisani-
15:43 09.03.2012.

E sad bi trebalo sjesti i naci rijesenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije