Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međimurski mljekari tvrde da su na koljenima zbog velikog pada cijene mlijeka

Mljekari 1. ožujka najavljuju novi traktorski prosvjed u Zagrebu

krava
Arhivska fotografija
08.02.2010.
u 16:50

Kad smo ulazili u gradnju farme, investicija je izračunata na temelju cijene 2,90 kuna, bez premije. Danas je cijena pala na čak 1,90 kuna, pa imamo velike probleme s otplatom kredita, a razmišljali smo već i o zatvaranju farme. Neka si je uzmu kada nam ne daju da od nje živimo! – ogorčen je Josip Fučec.

Ako im do 20. veljače iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ne stigne odgovor na pet ključnih pitanja, proizvođači mlijeka prvog dana ožujka ponovno će na prosvjed u Zagreb!

Čekaju poticaje iz 2008.

Tako su odlučili međimurski proizvođači, koji još čekaju drugi dio poticaja od Međimurske županije za 2008. godinu!

– Uspjeli smo naplatiti prvi dio poticaja, a drugi još čekamo. Riječ je o nekih 70.000 kuna, pa je pitanje kakva je to županija koja ne može namaknuti novac i platiti dug za 2008. godinu? Još nismo sa županijom uspjeli dogovoriti ni način obračuna poticaja za 2010., iako je već veljača – kaže Igor Rešetar, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Međimurja.

Osim poticaja, problem je i cijena mlijeka, koja ne pokriva troškove proizvodnje i ulaganja, posebno u velike farme koje su građene prema operativnom planu razvoja govedarstva. Farmeri teško vraćaju kredite zbog niske cijene.

Obitelj Fučec iz Ivanovca otvorila je 2007. godine, u nazočnosti ministra Čobankovića, takvu modernu farmu, u koju su uložena 2,2 milijuna kuna. Dobili su kredit za to ulaganje.

Nagrađivani su proizvođači koji su 2006. godine predali 124.870 litara mlijeka ekstra klase s ostvarenim prihodom 374.600 kuna. Lani su proizveli 270.000 litara, no mjesečno zbog pada cijene mlijeka gube do 25.000 kuna!

U uzgoju 120 grla

– Kad smo ulazili u gradnju farme, investicija je izračunata na temelju cijene 2,90 kuna, bez premije. Danas je cijena pala na čak 1,90 kuna, pa imamo velike probleme s otplatom kredita, a razmišljali smo već i o zatvaranju farme. Neka si je uzmu kada nam ne daju da od nje živimo! – ogorčen je Josip Fučec.

U uzgoju imaju 120 grla, a jedini izlaz iz teške financijske situacije vide u povećanju cijene mlijeka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije