Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaposlenost

Mladi Španjolci "trbuhom za kruhom" put Njemačke

Angela Merkel
REUTERS
05.02.2011.
u 14:29

Tisuće mladih, visokoobrazovanih Španjolaca krenulo je u Njemačku nakon izjave Angele Merkel da slobodna mjesta za stručnjake neophodne njenoj zemlji mogu popuniti najbolji studenti španjolskih i portugalskih fakulteta.

Nakon niza bezuspješnih pokušaja da u svojoj zemlji pronađu posao, na tisuće mladih, visokoobrazovanih Španjolaca krenulo je "trbuhom za kruhom" put Njemačke. Potaknula ih je na to nedavna izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da slobodna mjesta za kvalificirane stručnjake neophodne njemačkom gospodarstvu mogu većinom popuniti najbolji studenti španjolskih i portugalskih fakulteta.

Španjolski mediji prenose kako su njemačkom gospodarstvu prije svega potrebni inženjeri, medicinsko osoblje, te profesionalci u sektoru turizma i hotelijerstva. Iako nema službenih podataka o točnoj brojci španjolskih "gastarbajtera" koje Njemačka može primiti, španjolski mediji spominju veliku brojku od 500-800 tisuća stručnjaka.

Dodatni poticaj mladim Španjolcima daju i posljednji podaci objavljeni na internetskoj stranici Eures, portalu koji državljanima zemalja članica Europske unije nudi mogućnost zapošljavanja u inozemstvu, gdje se trenutno nudi više od 18 tisuća slobodnih radnih mjesta za informatičare i industrijske inženjere te oko 11 tisuća mjesta za fizičare i kemičare.

Ponudu Angele Merkel dobro su prihvatili i neki španjolski političari, dok pojedini predstavnici ljevičara upozoravaju na "odljev mozgova" i "rasprodaju" nacionalnih kadrova. Neki su čak išli toliko daleko da su tražili da Njemačka za svakog španjolskog stručnjaka plati po 50 tisuća eura, koliko prema njihovim proračunima stoji školovanje visokoobrazovanog stručnjaka u Španjolskoj. Ipak, malo je tko reagirao na ovakve prijedloge, prvenstveno zbog dugogodišnje prakse slobodnog protoka radne snage u Europskoj uniji.

Inače, Španjolska posljednje desetljeće ostaje bez tisuća liječnika i medicinskih sestara koji u potrazi za boljom zaradom odlaze u Francusku i Veliku Britaniju.

Ključne riječi

Komentara 11

UK
Ugo Kajvez
18:50 05.02.2011.

To se traži, ........... jeftina radna snaga ........ dok doma (španjolska) bude samo tržište za švabsku robu .......... naravno vrhnje ide u švabiju !! .......

LU
lutomirski
20:23 05.02.2011.

ne,ne Spanjolci ce doci u Hrvatsku, mi trebamo ove godine 15000 tisuca pastira i isto toliko za turizam, to ce sigurno obradovati Bajsa, sad je ^krenu radikalno protiv onih koji iznajmljuju sobe na crno, ja mislim da ce to konacno Hrvatsku spasiti od kolapsa...

KA
karambita
17:20 06.05.2011.

Dok njemacki doktori i medicinsko osoblje zbog slabih placa odlaze u Svicarsku....naravno da je deficit tog kadra u Njemackoj.....neka se vec jednom kaze prava istina da u njemackoj ne cvjetaju ruze i da nije med i mlijeko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije