Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađari u pohodu na hrvatske financijske institucije

MKB Bank preuzima i Kabu, mali dioničari izgubit će milijune kuna

Opljačkana Karlovačka banka u samom centru grada
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
30.09.2020.
u 14:15

Dioničari Kabe koji su uložili po 7,5 milijuna kuna trebali bi dobiti po 300 tisuća

Proizvođač oružja HS Produkt, većinski vlasnik Karlovačke banke s udjelom od 75 posto čiji su osnivači i suvlasnici Ivan Žabčić i Marko Vuković, otkupljuje ostatak dionica kako bi banku prodao mađarskom MKB Banku. Kupcima je u interesu imati 100 posto čistu vlasničku sliku, no mali će dioničari u svojevrsnom „squeez-outu" dobiti neprimjereno nisku vrijednost u odnosu na svoje inicijalno ulaganje; neki od njih u temeljni su kapital investirali po 7,5 milijuna kuna, a za to im se danas nudi - oko 300 tisuća.

Njihove su dionice denominirane, a već su prije u temeljni kapital prebačeni i dijelovi štednje klijenata koji su imali hibridne, štedno-investicijske proizvode, s klauzulom da se, u slučaju da banka ima potrebu, dio štednje može prebaciti u dionice. Za to su dobivali nešto veću kamatnu stopu na depozit. Banka je iskoristila svoje pravo da zbog takve "potrebe" dio depozita pretvori u dionice, a onda tim dionicama - smanji vrijednost. 

Sporovi na sudu 

- Takvo je oduzimanje štednje nemoralno! I onda je još vrijednost dionica denominirana 2014. s 50 na 10 kuna i mnogi su mali dioničari zbog denominacije pokrenuli sporove na Trgovačkom sudu - priča jedan od ulagača koji je ovu investiciju gorko zažalio. 

Neki su od tih sporova trenutačno na Visokom trgovačkom sudu (Večernji list je u posjedu nepravomoćnih presuda) i čeka se pravorijek, no to očito mađarskom investitoru ne smeta jer nije posrijedi velik broj dioničara, niti bitan udio u vlasništvu. Informaciju o okrupnjavanju vlasništva potvrdili su nam i u Karlovačkoj banci. 

- Hanfa je na sjednici 10. rujna 2020. odobrila dragovoljnu ponudu većinskih vlasnika za preuzimanje svih dionica Karlovačke banke. Vaša pitanja ne bi trebala biti upućena na banku, već na same ponuditelje. Međutim, prema saznanjima banke, namjera ponuditelja upravo je ona koja je izražena u objavljenoj ponudi za preuzimanje - odgovorila nam je Kristina Hata, direktorica sektora za marketing, razvoj i opće poslove Kabe. 

MKB Bank je već u proceduri preuzimanja Slatinske banke, a jesu li krenuli u službenu proceduru vezanu uz Kabu i u kojoj je fazi postupak preuzimanja Slatinske, pitali smo HNB, no regulator odvraća da su informacije o eventualnom pokretanju i tijeku postupka supervizorska tajna. Posrijedi su dvije mini banke; tržišni je udio Slatinske 0,24 posto, Kabe 0,57 posto, no zanimljivo je da je investitor mađarska državna banka; puno joj je ime bilo Magyar Külkereskedelmi Bank (Mađarska privredna banka) - nakon što je 1994. privatizacijom prešla u ruke njemačkog Bayerische Landesbanka (BLB-ja), mađarska ju je država ponovo otkupila 2014. To znači da su njezine aktivnosti iskaz strategije Orbánove Vlade. 

Fina ne prodaje udio

Istodobno poznavatelji situacije na Zagrebačkoj burzi prenose informacije o interesu Budimpeštanske burze za njezino preuzimanje, uz savjetničke usluge PwC-a. I tu smo informaciju provjeravali kod dioničara ZSE, no svi su „zakopčani do grla". I dok je za Finu koja drži 9,99 posto udjela poznato da nema namjeru prodavati svoj udio, što su nam i potvrdili, banke (Zaba, PBZ, OTP, HPB, Addiko, RBA i Erste) koje su također mali dioničari, ne žele se izjasniti. Na ZSE kažu da o tome nemaju informacija, a Budimpeštanska burza ostavila nas je bez odgovora na upit.

Mađari su, očito, pokrenuli neke aktivnosti vezane uz akvizicije hrvatskih financijskih institucija, a s obzirom na to tko su potencijalni investitori, teško je povjerovati da iza toga ne stoji neki strateški interes mađarske države ili - dogovor s našom.

Mađarska ulaganja u hrvatskoj

Mađarske investicije u Hrvatskoj nisu od jučer i nisu fokusirane samo na financijski sektor; uz Inu koja je i prvorazredni politički problem, tu je OTP koji je preuzeo Splitsku banku, koncesijom su ušli u vlasništvo Luke Rijeka, mađarski je vlasnik preuzeo Nogometni klub Osijek, kupuju zemlju u Baranji, hotele, marine... U posljednje se vrijeme aktivnost intenzivirala: ovo je ljeto na hrvatsko tržište ušao vodeći mađarski plinski opskrbljivač MVM preko tvrtke MFGK Croatia za plinski biznis.

I oni su u vlasništvu mađarske države. MFGK Croatia zakupila je slobodne kapacitete ukapljenog prirodnog plina na budućem terminalu za LNG u Omišlju, i to gotovo polovicu dosad zakupljenih kapaciteta LNG-a.  Ulazak u Hrvatsku najavio i mađarski "venture capital" fond Lead Ventures s kapitalom od 100 milijuna eura koji ulaže u "scale-upove". U njega su pak investirali MOL, Mađarska banka za razvoj i Eximbanka.

Komentara 10

KP
kradoljub.profiter
15:44 30.09.2020.

Nemojte prodati dionice i onda je neće kupiti jer ovi neće imati 100%.

BE
belototo
14:52 30.09.2020.

Financijska nepismenost u Hrvatskoj je fascinantna. Dioničari bi trebali znati da cijena nejde samo gore, često ide i dole, i sad bi se oni povlačili po sudovima.

DU
Deleted user
15:54 30.09.2020.

Mađari su za nas alfa i omega,a što će tek postat.oni ulažu dok mi rasprodajemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije