Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinski stupovi

Mirovinska štednja u stupovima: što trebate znati pri planiranju svoje mirovine

Znanjem do bolje mirovine
19.11.2020.
u 07:00

Doznajte kako već danas možete početi planirati svoju bolju mirovinu. Tajna je u dobroj štednji kroz mirovinske fondove te kasnijem raspolaganju uz pomoć MOD-a

Štedite kako biste kasnije raspolagali. To je formula dobrog planiranja vaše buduće mirovine. Od početka mirovinske reforme puno se pričalo o mirovinskim fondovima. Znamo da ima obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, ovisno o činjenici dolaze li uplate u fond kao doprinos za mirovinsko osiguranje iz naše plaće (obvezni mirovinski fond) ili sami uplaćujemo iznos po vlastitom izboru prema svojim mogućnostima (dobrovoljni mirovinski fond).

Štednja za mirovinu u II. stupu

Pojasnimo što znači štednja u II. stupu. To je štednja u obveznom mirovinskom fondu. Od naše bruto plaće svaki mjesec 5% ide izravno na naš osobni račun u obveznom mirovinskom fondu. Ta vrijednost imovine na našem računu predstavlja našu osobnu imovinu koja će u budućnosti služiti isključivo za ugovaranje naše mirovine.

Nakon ostvarivanja prava na mirovinu iz I. stupa sredstva prikupljena u obveznom mirovinskom fondu prenose se u mirovinsko osiguravajuće društvo s kojim ugovarate odgovarajuću vrstu i oblik mirovine iz II. stupa.

Mirovinsko osiguravajuće društvo upravlja vašim kapitaliziranim sredstvima za isplatu mirovine

Od prenesenih sredstava formiraju se sredstava pričuve koja služe kao „glavnica“ za buduću mjesečnu isplatu mirovina. Sredstva pričuve za ugovorene mirovine i dalje se ulažu na financijskim tržištima radi prinosa i zaštite njihove vrijednosti. Mirovine iz II. stupa imaju mogućnost jednokratne isplate dijela prenesenih sredstava (15% ako su ispunjeni zakonski uvjeti visine mirovine) i isplaćuju se doživotno.

Ključni cilj MOD-a: zaštititi sredstva za isplatu mirovine svih korisnika

Ključno je zaštititi uplatu svakog korisnika mirovine kako bi se tijekom očekivanog vremena doista mogli isplatiti svi ugovoreni iznosi zajedno s budućim povećanjima mirovine. Mirovinsko osiguravajuće društvo jamči isplatu ugovorenih mjesečnih iznosa mirovina, zajedno s obvezom godišnjeg usklađivanja mirovina iz II. stupa u skladu s povećanjem troškova života.

MOD svoje viškove od ulaganja pripisuje vašoj mirovini

U slučaju da mirovinsko osiguravajuće društvo ne ostvari odgovarajući prinos ulaganjem kroz pričuve, razliku do potrebne razine za povećanje mirovina mora nadoknaditi iz svog temeljnog kapitala. U slučaju da mirovinsko osiguravajuće društvo ostvari višak od ulaganja, on se pripisuje mirovinama. Mirovina iz II. stupa mora biti doživotna jer je važan dio socijalne politike svake države osigurati uvjete za dostatne prihode u kasnijoj životnoj dobi, kada više nismo u mogućnosti raditi. 

Pogledajte sva videa serijala „Znanjem do bolje mirovine“ na linku.
Pridružite se Morani Zibar i doznajte sve što vas zanima o vašoj budućoj mirovini.  

Štednja u III. stupu i fleksibilnije mogućnosti isplate

Recimo nešto i o III. stupu mirovinske štednje. Štednja u III. stupu je štednja u dobrovoljnom mirovinskom fondu. U fond uplaćujemo sami, i to iznos koji odlučimo. Preporučuje se uplatiti barem 5000 kuna na godinu kako bismo dobili maksimalne poticaje koje nam uplaćuje država (a to je 15% od godišnje uplate, najviše 750 kuna). U dobrovoljni fond može nam uplaćivati i poslodavac, uz korištenje poreznih olakšica za uplatu, a mirovina iz III. stupa je neoporeziva. Mirovinu iz III. stupa može isplaćivati mirovinsko društvo koje upravlja fondom, mirovinsko osiguravajuće društvo ili osiguravajuće društvo. Mirovina iz III. stupa može se koristiti i prije redovnog ostvarivanja prava na mirovinu iz I. i II. stupa uz mogućnost jednokratne isplate do 30% ukupnih sredstava.

Koje vrste mirovina iz III. stupa isplaćuje MOD?

Mirovinsko osiguravajuće društvo može isplaćivati mirovine iz III. stupa kao privremene ili kao doživotne mirovine. U posljednjih šest godina jedino mirovinsko osiguravajuće društvo koje je poslovalo u našoj zemlji svake je godine isplaćivalo višak svojim korisnicima mirovine koji je bio ostvaren uspješnim ulaganjem imovine pričuva.

Sadržaj realiziran u suradnji s Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije