Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU ZADOVOLJNI

Mirovinac bi 2,5 puta veću dividendu HT-a

Predstavljeni rezultati obveznih mirovinskih fondova
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
26.04.2019.
u 14:10

Drugi po veličini dioničar kritizirao je Upravu za previsok trošak kapitala

Uoči skupštine Hrvatskog telekoma (HT) za desetak dana, opet je zaiskrilo na relaciji Deutsche telekom – manjinski dioničari.

Manjince “žulja”, po njima, oskudna dividenda dok na računu stoji 2,8 milijardi kuna “keša”. Stoga je Raiffeisenovo mirovinsko društvo na čelu s Damirom Grbavcem uputilo protuprijedlog za isplatu gotovo 2,5 puta veće dividende od one koju nudi Uprava; 29,13 kuna po dionici umjesto 12,19 kuna (2018.godine tražili su 10 kuna umjesto 6). To bi značilo dodatnih 1,37 milijardi kuna prelijevanja iz tvrtke prema dioničarima koji su sada “pospremljeni” u zadržanoj dobiti.

– Iako primjećujemo pozitivni pomak u poslovnoj strategiji prema korištenju visoke razine novca za kapitalne izdatke, akvizicije, program otkupa dionica te povećanu dividendu (...) ne možemo zaključiti da postoji potreba za trenutnom rezervom likvidnosti – obrazlaže RMD smatrajući da se planovi HT-a mogu ostvariti čak i uz isplatu cjelokupne dobiti vlasnicima.

Kritika ide puno dublje od nezadovoljstva politikom dividende iz vremena drugog mandata Ivice Mudrinića 2007. Držanjem visokih novčanih pozicija (od 2,8 milijardi preko milijardu je komercijalni zapis DT-a) i akumulacije dobiti prosječni trošak kapitala HT-a “neprimjereno je visok” u okruženju povijesno niskih kamata na dug, dakle u pitanju su osnove budžetiranja kapitala.

Neprihvatljivim i nelogičnim stoga drže najavu povećanja kapitala za 422 milijuna kuna jer je taj potez upravo suprotan programu otkupa vlastitih dionica koji vodi k – smanjenju kapitala.

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije