Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvansudska nagodba

Mirenje u bankarskim sporovima besplatno za građane

bohacek
Davor Puklavec/Pixsell
18.01.2011.
u 12:58

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga banaka osnovale su Centar za mirenje u bankarstvu u Centru za mirenje HUP-a

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga banaka osnovale su Centar za mirenje u bankarstvu u Centru za mirenje HUP-a. Mirenje je postupak u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć treće, neutralne i nepristrane osobe, odnosno certificiranog izmiritelja. U HUB-u i HUP-u ističu da je mirenje, odnosno izvansudsko rješavanje sporova, praksa razvijenih zemalja, a u usporedbi s uobičajenim sudskim sporovima, neusporedivo je brže, jeftinije i najčešće uspije sačuvati poljuljani poslovni odnos stranaka. Centar je namijenjen rješavanju sporova iz područja bankovnih i financijskih usluga, kao i svim sporovima financijskih i kreditnih institucija. Dakle, mirenje se može provesti na sporovima o obračunima nekih naknada, kredita i slično, kao i u sporovima o razumijevanju i tumačenju ugovora i svih drugih predmeta sporova.

– Mirenje je mnogo jeftinije od sudskoga spora, a najbitnije je da se sačuva poslovni odnos. Iskustva pokazuju da poslovni spor tijekom mirenja najčešće rezultira novim poslovima – kazao je direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Od mirenja u bankarskim sporovima očekuje se i korist za cijelo gospodarstvo.

– Dobit su uštede i na strani banaka i na strani građana. Vrlo brzo moći ćemo pokazati koliko su ti postupci efikasni i korisni našoj ekonomiji – kazao je Davor Majetić, direktor HUP-a.

Samo jedna parnica pred redovnim sudom može stajati kao cijeli postupak mirenja.

– Ukupni trošak mirenja u sporu vrijednom 100.000 kuna iznosi 2800 kuna, što je znatno manje od troškova na sudu. Što je vrijednost spora veća, veća je i isplativost mirenja. U Hrvatskoj se samo tri do 3,5 posto sudskih predmeta rješava nagodbom, u Njemačkoj 25 posto, dok se u SAD-u tako rješava više od 80 posto sporova  – usporedila je Milka Kosanović, voditeljica Centra za mirenje HUP-a.

Do kraja ove godine mirenje u bankarskim sporovima u Hrvatskoj, ističu u HUP-u i HUB-u, bit će besplatno za građane.

– Nadamo se da će i naša ministarstva biti spremna od 2012. plaćati troškove, za što dobivaju novac iz EU, tako da mirenje za građane i dalje ostane besplatno, kao u mnogim europskim zemljama – kazao je Bohaček.

Posebnu obuku za vođenje postupaka u Centru za mirenje u bankarstvu prošlo je 20-ak osoba, a osim odvjetnika i sudaca, na popisu izmiritelja su i gospodarstvenici, bankari i ostali koji u okviru svoga temeljnog zvanja i zanimanja mogu razumjeti složenost mogućeg spora. Mirenje je moguće provesti diljem Hrvatske u HUP-ovim regionalnim centrima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, ali moguće ga je provesti i u svakomu manjem mjestu, gdje god se pokaže interes.

Komentara 4

SK
Skitovdje
13:43 18.01.2011.

Ovo je uvedeno kako bi se uz dodatke na ugovor ljude natjeralo da svoja prava koja bi im sud dao predaju instituciji koju je osnovala banka. Toboze da smanji troskove ljudima a zapravo da presudjuje u korist banaka. Ako neces potpisat da u slucaju spora banka odlucuje rezultat spora, pardon, \"Centar za mirenje\", neces ni dobiti kredit/ugovor/racun isl. Kad su to banke radile nesto u stvarnu korist klijenata? Kadija te tuzi, kadija ti sudi! To je to!

OB
OBSERVER8
20:22 18.01.2011.

Dobro je pokazati dobru volju, a još bi bilo bolje da banke zarađuju samo na razumnim i pristojnim kamatama. Zašto je bitan rast profita?

TO
torrente
21:33 18.01.2011.

mirenje samo kada su banke u krivu ,da ostatak ljudi ne sazna za njihove nezakonite namete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije