Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA OLAKŠAVA ŽIVOT Zbog članstva u NATO-u plaće u vojsci rast će od 12 do 15 posto

Ministar Šuker svakom građaninu daje OBI

Uz pomoć Šukerova poreznog broja država će lakše pratiti prihode, porezne uplate...
import
17.04.2008.
u 20:07

Zbog ulaska Hrvatske u NATO, uskoro će narasti plaće zaposlenima u MORH-u. Pred Vladom je prijedlog da se plaće u vojsci povećaju od 12 do 15 posto. Iako odluka još nije donesena, čini se da je ministar obrane Vukelić već osigurao potporu Sanaderova kabineta. Povećanje plaća podržava potpredsjednica Vlade zadužena za unutarnju politiku Đurđa Adlešič, a protiviti se neće ni ministar financija Ivan Šuker.

Čekaju Vukelića
MORH traži da se taj prijedlog što prije uvrsti u dnevni red i ako to ne bude na današnjoj sjednici Vlade, to će biti samo zbog toga jer je ministar obrane ovaj tjedan stradao u lančanom sudaru, pa mu je potreban oporavak. Povećanje plaća u vojsci nužno je da bi se spriječio odljev stručnjaka kakvi su potrebni budućoj članici NATO-a.

– Vojsci treba kadar koji je stručan i fizički spreman. Vojna zanimanja moramo opet učiniti  atraktivnima – kaže izvor iz Vlade u prilog MORH-ovu zahtjevu.

Iako je završen, Zakon o poreznom broju neće biti već na sutrašnjoj sjednici Vlade, nego će se početkom idućeg tjedna o njemu prvo izjasniti Gospodarsko-socijalno vijeće. Šukerov porezni broj će, doznaje se iz Ministarstva financija, promijeniti ime i zvat će se osobni identifikacijski broj,  skraćeno – OBI.

Preko OBI-ja država će lakše  pratiti prihode, porezne uplate, financijske transakcije  i imovinu građana, a kratko simpatično ime trebalo bi tom novom institutu osigurati široku prihvaćenost među građanima. OBI bi trebao pridonijeti i efikasnijem sustavu socijalne sigurnosti. Primjenjivat će se od iduće godine.

Nova pravila
Vlada će na sjednici pokrenuti pilot-projekt koji će oživotvoriti pravilo da država ne smije od građana tražiti one dokumente koje već ima. Projekt će krenuti u nekim školama, koje će, na primjer, same prikupljati izvode iz matice rođenih i druge dokumente što su potrebni učenicima za upis.


Digitalne matične knjige za škole

Sustav digitaliziranih matičnih knjiga prvo će se otvoriti za škole. Cilj je da učenici i njihovi roditelji ne moraju sami prikupljati dokumente poput izvoda iz matice rođenih, koje država zapravo već ima. Škola će kao državna institucija takve dokumente elektronički preuzimati iz drugih državnih ureda. U centralizirani digitali sustav moći će se ući samo uz lozinku. No pitanje je kako će država animirati škole da preuzmu i taj posao.


Po dokumente više ne treba putovati

U državnoj je evidenciji, preko matičnih knjiga rođenih, umrlih, registara vjenčanih... više od 35 milijuna upisa. Od toga je oko 30 milijuna upisa već digitalizirano. Za neke dokumente građani više ne trebaju putovati u drugo mjesto, već ih mogu povući elektronički izvan sjedišta upisa. U pokusnoj fazi građani su tim putem već izvadili više od četiri tisuće dokumenata.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije