Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORTRET TJEDNA - IVAN ŠUKER

Ministar kojemu novci dolaze sami

man-suki-txt.jpg
import
14.11.2006.
u 12:58

Sadašnji ministar financija Ivan Šuker ostat će upamćen kao političar kojemu je sve išlo od ruke. Otkad je zasjeo u ministarsku fotelju proračun se u prosjeku svake godine povećavao devet milijardi kuna pa je imao dovoljno novca da zadovolji sve apetite i nikome se ne zamjeri.

Da nema sindikalaca iz javnog sektora, koji se s pravom osjećaju zapostavljenima jer se štedi jedino na njihovim plaćama, sada ne bismo ni znali da smo u najvažnijem razdoblju u godini u kojem se kroji potrošnja u idućih 12 mjeseci. U četvrtoj godini mandata Šukerov će proračun premašiti stotinu milijardi kuna, ali on osobno doživljava ga kao svoj velik uspjeh jer je sastavljen s manje od tri posto deficita, a da pri tome država nije povećavala poreze, smanjivala socijalna prava i pozivala na stezanje remena.

Šukera ne muči to što povrat umirovljeničkoga duga nije sastavni dio deficita ili što se dugovi u zdravstvu i dalje gomilaju, jer nije on jedini ministar financija kojemu metodologija i statistika pomažu da stvari prikažu boljima nego što one jesu.

HDZ je došao na vlast s obećanjem da će smanjiti poreze i pokrenuti državu te u isto vrijeme vratiti prava koja je smanjila bivša vlast. U socijalnom se dijelu HDZ ponašao kao lijeva stranka, vratio je trogodišnji rodiljski dopust, povećao isplate rodiljama, korigirao braniteljske naknade te ušao u riskantnu otplatu duga umirovljenicima. S obzirom na to da je državna potrošnja rasla, porezi se nisu ni mogli smanjivati već se vlast igrala oživljavanjem financijske policije i jačom kontrolom sive ekonomije.

Hvale je vrijedan napor da se zauzda rad na crno. Šuker kao ministar financija nije ni morao vitlati škarama i glumiti stroga čuvara državne imovine jer se proračun punio tako dobro da će on sam ostati upamćen kao prvi hrvatski ministar koji je rebalansom smanjio, a ne povećavao fiskalni deficit.

Hrvatska je pokrenuta na krilima državne i osobne potrošnje i sve dok cvjeta uvoz, rastu krediti i u zemlju u godini stižu dvije, tri milijarde eura svježega kapitala, svaki ministar financija može mirno spavati. Kako su zbog optimizma u svjetskoj ekonomiji i pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji sivi oblaci još neko vrijeme udaljeni od Hrvatske, temperamentni ministar Šuker posljednju godinu mandata može mirne duše posvetiti izbornoj kampanji i uvjeravanju birača u svoj uspjeh.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije