Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZVOJ ZADRUŽNOG PODUZETNIŠTVA

Ministar Horvat osigurao 2 milijuna kn poticaja za 19 zadruga

Ministar Darko Horvat
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
15.12.2018.
u 10:15

U Europskoj uniji danas posluje otprilike 176.461 zadruga, a zapošljavaju približno 4,7 milijuna ljudi

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta potpisalo je ugovor s 19 zadruga po programu Razvoj zadružnog poduzetništva. Ministar Darko Horvat pritom je istaknuo važnost zadruga i priliku koju otvara taj poseban tip poslovanja, koje u Hrvatskoj ima gotovo 150 godina tradicije. Poticaji za zadruge nisu podijeljeni od 2014.


Ove je godine zadrugama dijeljeno 2,5 milijuna kuna potpora, a u idućoj godini planira se za zadruge izdvojiti dva milijuna kuna bespovratnih potpora. Iznos potpore po zadruzi kreće se u rasponu od 20.000 do 150.000 kuna. Među zadrugama koje su dobile potporu su socijalna zadruga Humana Nova, Horus, Pirovčanka, Poljoprivredna zadruga Voćko, Zadruga za etično financiranje, braniteljska zadruga Duga koja se također bavi poljoprivredom, mljekarsko stočarska zadruga Proizvodi sela, Poduzetnički inkubator Osvit, Zelena energetska zadruga te Eko vukovarska zadruga. 


Zadruge taj novac mogu iskoristiti za unaprjeđenje poslovanja ili proizvodnje, razvoj novih proizvoda, stručno osposobljavanje i obrazovanje zadrugara, uređenje i poboljšanje poslovnog i proizvodnog prostora pa čak i za marketinške aktivnosti. U ovogodišnjem natječaju bilo je zaprimljeno 26 prijava, a administrativnu provjeru su zadovoljile 22 prijave.

U Europskoj uniji danas posluje otprilike 176.461 zadruga, a zapošljavaju približno 4,7 milijuna ljudi. Razvidno je da zadruge mogu biti izuzetno dobar model samozapošljavanja i zapošljavanja, što je posebno značajno za gospodarski nedovoljno razvijena područja, gdje se korištenje lokalnih resursa može usmjeriti u održivo gospodarstvo kroz zadruge, napomenuli su u Ministarstvu.

Registar poslovnih subjekata kojeg vodi Državni zavod za statistiku navodi 973 aktivne zadruge od ukupno 4482. Najviše zadruga je u Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji te u Gradu Zagrebu, a najmanje zadruga ima u Međimurskoj i Požeško-slavonskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji te u Ličko-senjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Uglavnom su to poljoprivredne zadruge, a iskustvo pokazuje da je zadružno poslovanje poljoprivrednicima povećalo prihode kroz zajednički nastup na tržištu. Idući najzastupljeniji sektori su sektor prerađivačke industrije u kojem posluje 16,6 posto svih zadruga te sektor usluga u kojem se nalazi 16,2 posto svih zadruga, dok se u ribarstvu i turizmu nalazi najmanji broj zadruga.

U zadrugama radi svega 2156 zaposlenika, odnosno 2,4 po zadruzi, a ukupni im je prihod u 2017. iznosio je 1,6 milijardi kuna s neto dobiti od 29,5 milijuna kuna. Analiza poslovanja pokazuje da zadruge jedva pokrivaju kratkoročne obveze što sugerira da bi mogle imati problem s likvidnošću.

Komentara 1

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
17:58 15.12.2018.

Administrativni heroj dijeli državne novce. Zato je dogodine još veći proračun, da bi mogao još više podijeliti. Porezno rasterećenje gospodarstva i građana su laži i obmane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije