Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hotelijerstvo na prekretnici

Ministar Cappelli razmatra ukidanje službenih hotelskih zvjezdica

hotel, bazen
Dusko Marusic/PIXSELL
16.06.2017.
u 12:34

Tri zvjezdice u jednoj zemlji kvalitetom se ne mogu mjeriti s nekom drugom, zbog čega su mnoge ukinule tu obvezu kategorizacije

Ministarstvo turizma razmišlja o ukidanju službenih zvjezdica u hrvatskim hotelima, što je u skladu s globalnim trendovima u hotelijerstvu, a o detaljima budućeg modela slijede razgovori s hotelijerima, otkrio je za Poslovni dnevnik ministar turizma Gari Cappelli, priznajući da je službena kategorizacija u Hrvatskoj zastarjela.

– Zahvaljujući razvoju tehnologije, za pozicioniranje hotela na tržištu sve su važnije ocjene gostiju na prodajnim i marketinškim kanalima, sve manje gledaju službene zvjezdice koje imaju različitu težinu od zemlje do zemlje. Tri zvjezdice u jednoj zemlji kvalitetom se ne mogu mjeriti s nekom drugom, zbog čega su mnoge zemlje ukinule obvezu službene kategorizacije na razini države – pojasnio je ministar Cappelli dajući primjer Velike Britanije koja bez službenih zvjezdica ima neke od najskupljih hotela na svijetu.

Online ocjene su ‘in’

– Analize pokazuju da ocjene posjetitelja web portala izravno utječu na prihode hotela. To je posebno vidljivo kod hotela više kvalitete – otkrila je konzultantica Sanja Čizmar koja je provela istraživanje o utjecaju online ocjenjivanja na prihode jadranskih hotela u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kako bi gosti imali bolju orijentaciju, mnoge zemlje ipak su zadržale neke oblike rangiranja hotela prema kvaliteti i opremljenosti, što u većini europskih zemalja nije pod okriljem države, već to rade specijalizirane agencije ili udruženja, a sudjelovanje hotela je dobrovoljno. Hotelske zvjezdice u 13 zemalja Europske unije, uključujući Austriju, Njemačku, Češku, Mađarsku, daje udruženje The Hotelstars Union, inicijativa hotelijera kojoj se pridružila i Slovenija.

Ministar Cappelli ističe da je svjestan da hrvatsko hotelijerstvo za ukidanje zvjezdica možda još treba dodatno stasati, zbog čega još treba vidjeti kad bi se takva odluka mogla provesti. Smatra da bi država trebala zadržati pravo određivanja minimalnih standarda za hotele, kako se liberalizacija kategorizacije ne bi zloupotrebljavala.

Pregovori s bankama

Izmjene u kategorizaciji očekuje i privatni smještaj, najavljuje ministar turizma koji ne odustaje od nekog oblika rekategorizacije u privatnom smještaju s ciljem povećanja kvalitete najvećeg smještajnog segmenta.

Tu ideju je pokrenuo njegov prethodnik Anton Kliman, koji je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak dogovarao kreditne linije za obiteljski smještaj, a ministar Cappelli sad pregovara i s poslovnim bankama u potrazi za najpovoljnijim modelom financiranja.

– Iako su mnogi iznajmljivači značajno podigli razinu kvalitete i ulagali, dio kapaciteta u obiteljskom smještaju ne udovoljava minimalnim uvjetima, a za razliku od hotela koji svake tri godine podliježu rekategorizaciji – obiteljski smještaj nema takve obveze. Želimo ujednačiti kvalitetu tog segmenta i postaviti određene standarde za sve – zaključuje ministar turizma Gari Cappelli.     

Komentara 3

Avatar babas
babas
12:50 18.06.2017.

Zvjezdice nemaju više nikakvog smisla,danas ljudi vide slike i opis,te sve što se nudi u objektu i prije nego što stignu na odredište zahvaljujući internetu. Često su hoteli sa 3 zvjezdice bolji od onih sa 5,tako da je rangiranje po zvjezdicama besmisleno.

OB
ObrenM
18:39 17.06.2017.

Ovo ministarstvo bez obzira na stranku je najmanje ucinkovito.Kada bi se novac koje oni trose nemilice dao lokalnim turistickim zajednicama, turisticki priliv bi bio 20-30% veci.

MA
marsovac
22:25 17.06.2017.

glupost je ukinuti, onda nemas apsolutno nikakve mogucnosti usporediti ili nesto traziti....................Kada ce se tu.pava gospoda nauciti da se treba postaviti standard za svaku zvijezdicu i to kontrolirati. Bio na obali, prosle godine, hotel 4 zvijezdice,.......madrac zapisan, smrdi lagano po mokraci..............halo!!!!!!! 4 zvijezdice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije