Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lukovićev nasljednik

Miljenko Živaljić želi moderniju Zabu za podršku gospodarstvu

03.02.2015., Zagreb -  Svecanost obiljezavanja 100 godina Zagrebacke banke u hotelu Esplanade. Franjo Lukovic,  Miljenko Zivaljic.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
07.02.2015.
u 10:02

Novi šef Zabe iznimno je umrežen s poduzetnicima koje jako cijeni

Miljenko Živaljić od jučer je novi šef najveće banke u Hrvatskoj. Službene istupe još od objave da će "naslijediti" Franju Lukovića nije imao, da bi se iz njih moglo iščitati hoće li Zagrebačka banka mijenjati i u kojoj mjeri svoj "modus operandi".

No, već iz biografskih činjenica, posebno one da dolazi iz realnog sektora (radio je u INA-OKI-ju i Francku) i nije "okorjeli" bankar kao njegov prethodnik, vidljivo je da se banka izborom usmjerava izvan svojih "zidina".

– Iznimno je dobro umrežen s gospodarstvenicima i cijeni ih, i sigurno će imati potpuni fokus na gospodarstvo, na dijalog i nalaženje rješenja, dosadašnja je uprava bila puno tvrđa – otkriva nam izvor iz bankarskog sektora koji ga prilično dobro poznaje.

Vjeruje da će stoga tješnje surađivati s interesnim udruženjima poput HUP-a i HGK, i neće njegovati tvrde stavove. Bavit će se, smatraju upućeni, modernizacijom banke i olakšavanjem poslovanja s građanima.

Kvalitetniji servis

– Cilj mu je napraviti moderniju i jednostavniju banku koja podržava gospodarstvo, banku tolerancije i dijaloga, više nego zaoštravanja – vjeruje upućeni izvor.

Za razliku od Erste banke i RBA, koje su također mijenjale vodstvo, mandat nije povjeren predstavniku matične banke, nego osobi iz Hrvatske, što unutar banke doživljavaju kao prednost. Činjenica je da osoba iz Hrvatske bolje poznaje lokalne prilike. I dalje će veliki pritisak biti na održavanju pozicije banke broj jedan, na čemu će Živaljić morati možda i ambicioznije poraditi, tim više što je njegov prethodnik Luković u svom oproštajnom govoru na obilježavanju 100. obljetnice banke poručio da je jedno živjeti u okruženju gdje su prvi na tržištu, a konkurencija slaba, dok oni rade na tržištu na kojem im nekoliko jakih konkurenata "puše za vratom".

– Iako imamo dobre rezultate pod pritiskom krize, daleko smo od savršene banke – poručio je tada Luković pa Živaljiću preostaje da poradi na kvalitetnijem servisu klijenata, jer predstoji razdoblje u kojem će se banke uistinu morati boriti za svakog klijenta kako bi stvorile prihode.

I nove osobe u upravi iskusne su u poznavanju prodajne mreže, Dijana Hrastović posebno je stručna u IT sektoru, dok biznis vode Daniela Roguljić Novak (stanovništvo) i Marko Remenar (investicijsko poslovanje). Remenar će, osim investicijskog poslovanja, preuzeti i poslove koje je dosad vodio Milivoj Goldštajn – cjelokupno korporativno poslovanje. Visok fokus i dalje ostaje na rizicima, stabilnoj bilanci i nefokusiranju na jednu vrstu prihoda.

"Core business"

Da će se kao banka više usmjeravati na "core business", osim iz prodaje Istraturista prošle godine, može se zaključiti i iz gašenja tiskanog izdanja mjesečnika Banka koje se vremenski poklopilo upravo s dolaskom nove uprave. 

>> Živaljić sastavlja upravu Zagrebačke banke

Komentara 1

K2
kritičar_2
17:04 07.02.2015.

Džaba mu silni bonusi,umrijet će kao i zadnje smeće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije