Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PWC-ovih Top 100

Microsoftu vrijednost rasla 29%

Ilustracija
Foto: Jens Krick/DPA/PIXSELL
23.08.2019.
u 11:43

Tržišna kapitalizacija najmoćnijih svjetskih javnih tvrtki u godinu je dana porasla za bilijun dolara, tehnološki sektor i dalje dominira

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih javnih tvrtki porasla je za 1,04 bilijuna američkih dolara (5%) u 12 mjeseci – na rekordnih 21 bilijun, rezultati su jučer objavljene PwC-ove ljestvice Global Top 100 2019. Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15% zabilježeno 2018. što, ističe se, odražava teže tržišne uvjete. Tehnološki sektor i dalje čini najveći dio tržišne kapitalizacije, ispred financijskog sektora, sa zdravstvom na trećem mjestu. Ipak, rast u zdravstvu, potrošačkim uslugama i telekomunikacijskim sektorima od 15% nadmašio je rast tehnologije (6%), koja je iskusila nestabilnost krajem 2018., dok je sektor financija bio je najslabiji s padom od 3%.

Iz PVC-a kažu kako su rastu tržišne kapitalizacije prošle godine prije svega pridonosile američke tvrtke, zahvaljujući snažnom gospodarskom okruženju. Već petu godinu zaredom tvrtke iz SAD-a čine više od polovice (54) tvrtki na popisu Global Top 100 po broju tvrtki s rastom od 9%, nadmašujući ukupan rast. Predstavljaju 63% ukupne tržišne kapitalizacije u odnosu na 61% od prošle godine. Šire područje Kine (-4%) i Europa (-5%) zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije, preokrenuvši prošlogodišnji dobitak. Sveukupno, zemlja s najboljom ocjenom na ljestvici u relativnom smislu je Indija. Unatoč samo dvije tvrtke među Global Top 100, snažni rezultati na domaćem tržištu dionica i velika zarada povećali su njihovu tržišnu kapitalizaciju za 63 milijarde dolara (37%).

– Iako je SAD i dalje vodeća sila na ljestvici Global Top 100, očekujemo sve veći doprinos tvrtki iz Kine, Indije i ostalih tržišta u razvoju. Novi ovogodišnji pristupnici iz Indije i Saudijske Arabije, kao i snažan rast vrijednosti tvrtki iz ostatka svijeta, dokaz su ovom stajalištu – kaže Ross Hunter, partner i voditelj Centra za inicijalne javne ponude (IPO) u PwC-u UK.

U prvih deset na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke tvrtke i tvrtke za e-trgovinu. Microsoft je najjači u apsolutnom povećanju tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde dolara ili 29% vrijednosti u odnosu na 2018. Slijede Apple, Amazon i Alphabet koji su pak 40% ispred tvrtke Berkshire Hathaway (5.), s tržišnom kapitalizacijom od 494 mlrd. dolara. Slijedi Facebook (6.) pa Alibaba i Tencent (7. i 8.). U području privatnih tvrtki, vrijednost 100 najboljih “jednoroga” na dan 31. ožujka 2019. porasla je 6%, na 815 mlrd. dolara, što je na razini dioničkih društava. Gotovo polovica (48%) od prvih 100 je iz SAD-a, dok kompanije sa šireg područja Kine pridonose s 30% u pogledu broja i vrijednosti, što je mnogo veći udio nego na ljestvici Global Top 100. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije