Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akvizicija

Mercator preuzima sva 43 trgovačka centra Merkura

Mercator
Pixsell
06.05.2010.
u 08:31

Mercator bi od Merkura preuzeo sva 43 trgovačka centra u četiri države (30 u Sloveniji i 13 u inozemstvu) te 20 franšiznih trgovina (18 u Sloveniji i dvije u inozemstvu).

Merfin, kojega većinom čine menadžeri Merkura na čelu s Bineom Kordežom, i Mercator na čelu sa Žigom Debeljakom, potpisali su pismo namjere po kojemu će u roku od dva mjeseca Mercator preuzeti sve Merkurove trgovine tehničkom robom, pišu slovenske Finance.

Mercator bi tu akviziciju financirao dokapitalizacijom, no prvo je u planu dubinsko snimanje Merkura. Glasine kako bi Mercator preuzeo veći dio Merkura u slovenskoj su javnosti prisutne mjesecima, no sada je jasno da bi Mercator Merkur preuzeo u 100-postotnom dijelu - 43 trgovačka centra u četiri države (30 u Sloveniji i 13 u inozemstvu) te 20 franšiznih trgovina (18 u Sloveniji i dvije u inozemstvu).

I sam Bine Kordež za Finance potvrđuje kako je Merkur posljednje dvije godine, otkako je nastupila svjetska financijska kriza, u problemima.

Prodaje je pala, likvidnost također i sve je teže servisirati oko pola milijarde eura bankarskih kredita, kojima je opterećen Merfin, a Mercator i sam ima tehnički prodajni sektor.

Promjena vlasništva nad Merkurom neće, smatra Kordež, utjecati na dalje poslovanje Merkura, koji će nastaviti sa strategijom razvoja usmjerenom na zauzimanje vodećeg položaja u području trgovina tehnike u jugoistočnoj Europi. Dosadašnji vlasnici Merkur grupe zadržali bi vlasništvo nad divizijama Mersteel i  Big Bang, pojasnio je Kordež.

U kontekstu prodaje spominje se i 10 posto Mercatorovih dionica koje bi u suglasnosti s NO-om bile izdane iz odobrenog kapitala. Konačno preuzimanje Merkura mora odobriti i slovenski državni regulator za zaštitu konkurencije kako bi se spriječio monopol u sektoru tehničke robe.

Komentara 1

SA
sasaunetic
17:18 24.09.2010.

Izgleda da je taj umjetno napuhani balon puhnul,sto i nije cudno,to je sve zbog bahatog sirenja u Sloveniji,unatoc recesiji!Zar je bilo potrebno graditi toliko tih centara,bez pokrica,zamislite si malo,pa BDP u Slo pada vec nekoliko godina...,te kupovna moc isto tako.Slovenija nije vise kao nekada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije