Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
indeks inkluzivnog razvoja

Među 103 rastuće ekonomije Hrvatska 7. po uključivosti

23.01.2018.
u 10:02

Rangirane su ukupno 103 zemlje prema uspješnosti usklađivanja rasta, jednakosti i održivosti, a među rastućim ekonomijama Hrvatska se pozicionirala na sedmome mjestu

Svjetski ekonomski forum, najpoznatiji po godišnjem okupljanju u Davosu, objavio je jučer svoj indeks inkluzivnog razvoja (Inclusive Development Index) koji je, uvjeravaju, alternativa mjerenju razvijenosti po stopi rasta BDP-a. Index bi trebao pokazivati razvijenost nacionalnih ekonomija prema životnom standardu i održivosti te umiriti zabrinutost zbog socijalne nejednakosti.

Rangirane su ukupno 103 zemlje prema uspješnosti usklađivanja rasta, jednakosti i održivosti, a među rastućim ekonomijama Hrvatska se pozicionirala na sedmome mjestu, iza Litve, Mađarske, Azerbajdžana, Letonije, Poljske i Paname, a iza nas, i to poprilično, ostale su članice skupine G20: Turska, Brazil, Indija, Kina, Rusija, Južnoafrička Republika... Najinkluzivnijih deset u razvijenim ekonomijama su Norveška, Island, Luksemburg, Švicarska, Danska, Švedska, Nizozemska, Irska, Australija i Austrija.

Za rastuće europske ekonomije, među kojima je i Hrvatska, ističu da su ostvarile koristi od članstva u Europskoj uniji pa se životni standard povećao, a nejednakost u bogatstvu značajno smanjila.

Možda oni vide nešto što većina hrvatskih građana ne vidi, no bitno je naglasiti da u takvim istraživanjima kvalitetu životnog standarda, uz visinu primanja i zaposlenost, određuje i dostupnost javnog zdravstva, obrazovanja i mirovina te socijalni transferi.

Potpisnici popratnog istraživanja konstatirali su da se tijekom posljednjih pet godina, unatoč rastu svjetske ekonomije, socijalna inkluzija smanjila ili stagnirala u 20 od 29 razvijenih ekonomija, a međugeneracijska jednakost saturirala u 56 od 74 rastuće ekonomije, što je posljedica desetljeća u kojima se rast stavljao ispred društvene jednakosti.

Komentara 1

DO
dosaosam2
10:38 23.01.2018.

A kaj se tu ima komentirati od kad je Plenki i Kokolinda krenulo nas nenormalno. Autobusi, avioni, vlakovi nikad puniji odlazi narod pomognu ove zaostale države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije