Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIAL TIMES

Kakvo priznanje! Ova hrvatska regija je u top 10 regija budućnosti

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
01.03.2018.
u 18:00

Publikacija Financial Timesa, fDi magazin, uvrstio je sjever Hrvatske u područja koja imaju najbolje strategije za privlačenje stranih ulaganja u Europi. U kategoriji u kojoj je nagrađeno Međimurje poseban žiri ocjenjivao je 146 lokacija. Naša se regija našla u konkurenciji s Helsinkijem.

Investitori koji su htjeli halu popuniti šivaćim strojevima i zaposliti nekoliko desetaka žena na minimalcu, dobili su odbijenicu od Međimurske županije koja je izabrala novi smjer – želi poduzetnike koji će štititi dostojanstvo čovjeka i radnika.

– Vrijeme je da se svi zajedno borimo za veći prosjek plaća. Negativni kontekst Međimuraca s niskim plaćama mora se mijenjati i mijenja se iz dana u dan, jer to po svojoj radnoj kulturi, vrijednosti, težnji za napretkom i boljitkom zaslužujemo – ističe Matija Posavec, župan Međimurske županije koju je fDi magazin, publikacija Financial Timesa, uvrstio na sedmo mjesto top-10 malih europskih gradova i regija budućnosti.

– Međimurje je prepoznato kao regija s jednom od najboljih strategija za privlačenje stranih ulaganja u Europi, što je priznanje da dobro radimo. U kategoriji u kojoj je nagrađeno Međimurje poseban žiri ocjenjivao je 146 lokacija. Međimurska županija natjecala se u kategoriji malih regija do 1,5 milijuna stanovnika, i našla se u konkurenciji Helsinkija, glavnog grada Finske, koji sam ima 1,5 milijuna stanovnika, od čega samo 116.000 ICT stručnjaka, više nego Međimurje ima stanovnika, ili Eindhovena sa 725.000 stanovnika i deset puta više poduzetnika od nas – kaže Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije koja danas ima indeks razvijenosti 100,5 posto, dvostruko veći izvoz od uvoza, stopu nezaposlenosti od svega 6,8 posto i plaće koje su porasle za desetak posto.

– One su danas oko 4500 kuna i za 17,6 posto su manje od državnog prosjeka. To želimo promijeniti – napominje župan Posavec i najavljuje da će odbijati investitore koji neće zadovoljavati zacrtane kriterije. Od 2013. do danas broj zaposlenih Međimuraca porastao je s 37.932 na 40.481 radnika.

– Priznanje pokazuje da se sustavnim i strateškim pristupom, uz dobru koordinaciju dolazi do rezultata. S proaktivnom promocijom mogućnosti ulaganja krenuli smo još 2006. godine, kad smo sudjelovali u programu certificiranja regija za ulaganja, i već tada bili smo najbolji od svih županija u tome. Marketinšku strategiju za privlačenje stranih ulaganja donijeli smo 2013. i definirali tri primarna sektora, metaloprerađivački, proizvodnju tekstila i obuće te informacijsko-komunikacijske tehnologije – napominje Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvojne agencije REDEA-e.

Ulagačima je na raspolaganju tim od 13 osoba, a indirektno i više. Posebnost je i tzv. post investment care, briga o poduzetnicima nakon ulaganja. – Takve nagrade ne događaju se slučajno, one su rezultat dugogodišnjeg sustavnog rada – zaključuje S. Polanec Marinović.

 

 

Komentara 99

Avatar dragantasic70
dragantasic70
23:23 01.03.2018.

U konkurenciji s Helsinkijem i 2. Eindhoven Region 3. NIš Region (Srbija) 4. Plovdiv 5. Plzen 6. Podravlje 7. Međimurje (Hrvatska) 8. Opolskie (Poland) 9. Republika Srpska 10. Zapadna Hercegovina Kanton

JO
jomarkic
18:30 01.03.2018.

Taj isti Financial Timesa za biznis - fDi Intelligence Magazine svrstao je Zagreb na četvrto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja velikih europskih gradova - ljudski potencijal i životni stil te na deveto mjesto u kategoriji stranih direktnih ulaganja južnoeuropskih gradova budućnosti, ta vam vijest nije bila za naslovnicu, a da u Zagrebu je Bandić, a on nije popularan među vama novinarima.

IL
ilijan1a
18:13 01.03.2018.

Cijela Hrvatska je regija budućnosti samo mi i to moramo vjerovati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije