Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

MBL, MLS ili MLS (EBL): Jednostavno rješavanje pravnih pitanja

WU Executive Academy
Foto: Promo
1/2
09.05.2019.
u 08:50

Kako dobro pravno obrazovanje može pomoći odvjetnicima, pripravnicima i međunarodnim stručnjacima unaprijediti karijere

Profesor Georg Kodek, sudac na Vrhovnom sudu u Austriji i akademski direktor triju studijskih programa, objašnjava razlike između diplomskog studija poslovnog prava (MBL), diplomskog studija pravnih znanosti (MLS) i diplomskog studija pravnih znanosti na engleskom jeziku (europsko poslovno pravo – European Business Law).

Profesor Georg Kodek
Foto: Arena Hospitality Group
Nikada prije na tržištu obrazovanja nije bilo ovoliko ponuda namijenjenih obrazovanju menadžera. Za menadžere zainteresirane za nadograđivanje znanja, ponekad je teško uočiti praktičnu važnost programa te pojedinačne prioritete i ciljne skupine. Svatko tko želi nastaviti svoje poslijediplomsko obrazovanje u poslovnom pravu u dobrim je rukama na WU Executive Academy: neovisno o tome jeste li se usko specijalizirali ili pokrivate više područja, neovisno o tome imate li prethodno iskustvo ili potrebu za osnovnim znanjem - s tri programa, diplomskim studijem pravnih znanosti na engleskom jeziku (Master of Legal studies, European Business Law), diplomskim studijem pravnih znanosti (MLS -  Master of Legal studies), i diplomskim studijem poslovnog prava (Master of Business Law, MBL), WU poslovna škola stvorila je široki raspon smjerova koji pokrivaju obrazovne potrebe menadžera na području preklapanja prava i poslovanja.

Za međunarodne stručnjake: Diplomski studij pravnih znanosti (European Business Law) na engleskom jeziku

Danas se menadžeri suočavaju s pravnim pitanjima koja su svakodnevno pod utjecajem pravnih sustava dviju ili više zemalja, što je izuzetno težak izazov za one koji nisu odvjetnici. Program MLS (EBL) stoga je posebno osmišljen za austrijske i međunarodne rukovoditelje koji nemaju diplomu pravnog fakulteta i koji rade u Europskoj uniji na prekograničnoj osnovi te se u svom svakodnevnom radu često susreću s pravnim pitanjima. Sudionici dolaze iz širokog spektra sektora i uslužnih djelatnosti.

Nakon temeljitog uvođenja u pravne znanosti i metodologiju, obrazovno putovanje sudionika fokusirat će se na građansko pravo, porezno pravo, poslovno pravo, europsko pravo i javno pravo. „Ovaj program je revolucionaran jer se ne odnosi samo na različita zakonodavna područja, već pruža prikladno osnovno razumijevanje i poznavanje europskog prava. Pokriva sva pravna područja relevantna za poslovne aktivnosti unutar Europe, ali i za Europu. Kurikulum se ne fokusira na specifičan nacionalni pravni sustav – naprotiv, on promiče bolje razumijevanje problema u različitim pravnim sustavima te se usredotočuje na europsko poslovno pravo,” kaže Kodek.

Program će se po drugi puta održati na WU Executive Academy u jesen 2019. i trajat će 14 mjeseci. U prvom valu dolazaka stižu sudionici iz Austrije, Kanade, Bugarske, Egipta i s Filipina. Program se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku.

Za one koji nisu odvjetnici i govore njemački: Diplomski studij pravnih znanosti na njemačkom jeziku

Prednosti poznavanja osnova prava očigledna su onim stručnjacima koji, u najmanju ruku, imaju rukovodeću poziciju. Diplomski studij pravnih znanosti, posebno usmjeren na one koji nisu odvjetnici, rješenje je za sve diplomirane studente bez diplome pravnog fakulteta. Izvanredni program pruža sveobuhvatno znanje iz područja poreznog prava, radnog prava, prava trgovačkih društava i tržišta kapitala, građanskog prava, kao i javnog trgovačkog prava i europskog prava.

„Danas dobro utemeljeno pravno znanje više nije dodatna kvalifikacija za menadžere, već je često nužna osnova za uspješno rješavanje složenih zadataka. Posebice male i srednje velike tvrtke, bez pravnog odjela, imaju koristi od zaposlenika koji su sposobni pridonijeti poslovanju pravnim znanjem koje je izvan okvira njihovih primarnih kvalifikacija. MLS predstavlja optimalnu pripremu za pravna pitanja u svakodnevnom poslovanju,” kaže profesor Georg Kodek. Ne samo da će rukovoditelji iz privatnog sektora imati koristi od takvog obrazovanja, nego i oni iz nevladinog sektora i javne uprave. Sudionici moraju imati znanje njemačkog jezika kako bi započeli program.

Kodek dodaje: „Ova dodatna pravna obuka može također biti prednost kada ste savjetnik na strateškoj razini ili kada ste savjetnik za područje korporativnih strategija: s jedne strane zbog tehničke stručnosti, na primjer za međunarodna spajanja ili korporativne financijske zadatke, a s druge strane zbog vrlo analitičnog sustava koji je neophodan za rješavanje sve složenijih problema.”

Za austrijske odvjetnike i pravnike: Diplomski studij poslovnog prava

Ovaj program posebno je osmišljen za odvjetnike, pravnike, suradnike i druge odvjetnike koji se bave trgovačkim pravom, a koji rade u Austriji, kao i za bilježnike i kandidate za bilježnike koji žele steći praktično znanje iz područja trgovačkog prava i korporativnog menadžmenta.

14-mjesečni diplomski studij poslovnog prava (MBL), koji nudi WU Executive Academy u suradnji s Notarial Academy, pripremit će vas da preuzmete sveobuhvatnu ulogu u poslovnom pravu. Osim naprednog pravnog znanja, steći ćete praktične vještine upravljanja i ključne komunikacijske vještine kao što su strategije pregovaranja i vještine pravnog engleskog kako biste se pozicionirali u svojoj karijeri. Sudionici trebaju iznimno dobro poznavati njemački jezik.

„Potražnja za kompetentnim poslovanjem u odjelima za upravljanje i odjelima za ljudske resurse u velikim kompanijama i uspješnim odvjetničkim društvima konstantno raste. Upravo je to mjesto gdje MBL uskače. Ovaj program je pravi izbor za sve one koji žele produbiti svoje znanje nakon dobivanja diplome pravnog fakulteta i praktičnog iskustva,” kaže profesor Georg Kodek.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije