Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO IZVJEŠĆE

Marić: Dokaz da se dobro nosimo s krizom

Zagreb: Ministar Zdravko Marić komentirao novo izvješće o kreditnom rejtingu RH
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
05.12.2020.
u 21:50

Agencija Fitch potvrdila je, treći put u 2020., investicijski kreditni rejting Hrvatske BBB- uz stabilne izglede

Agencija Fitch potvrdila je u petak, treći put ove godine, investicijski kreditni rejting Hrvatske BBB– uz stabilne izglede. Agencija očekuje postupni oporavak od koronakrize uz financijsku podršku EU, ali i upozorava na problem ograničenih kapaciteta za korištenje europskog novca. Rejting odražava snažne strukturne pokazatelje, uključujući viši razvoj ljudskih potencijala u usporedbi sa zemljama sa sličnim rejtingom te bolji sustav upravljanja i viši BDP po stanovniku. Ograničava ga pak slabi potencijal rasta i visoki javni dug, kaže se u izvješću agencije. Fitch očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine pasti rekordnih devet posto.

Izvoz se pokazao otpornijim

Kratkoročni su izgledi, kaže se u izvješću, i dalje slabi zbog uvođenja novih mjera suzbijanja pandemije, ali izvoz se pokazao otpornijim na pritisak zaraze, što je spriječilo još dublji pad aktivnosti. Ovo nije prva agencija koja sugerira da izvoz čuva rejting Hrvatske u koronakrizi. Učinio je to i Moody’s sredinom studenoga, čime se potvrđuju upozorenja domaćih ekonomista da Hrvatska, želi li povećati otpornost na šokove, mora restrukturirati gospodarstvo i ojačati proizvodnju kako bi u manjoj mjeri ovisila o turizmu. Isto upozorenje iznio je i ministar financija Zdravko Marić krajem studenoga, kada se pokazalo da je pad BDP-a zbog koronakrize ublažio manji pad izvoza od očekivanog, iz čega je ministar zaključio da se mora napraviti značajniji iskorak u strukturi gospodarstva kako bi se smanjila ovisnost o uvozu.

Novim izvješćem Fitcha u Vladi su jučer bili vrlo zadovoljni. Prvi se priopćenjem oglasio premijer Andrej Plenković, koji je zadržavanje investicijskog rejtinga protumačio kao potvrdu kvalitetne reakcije Vlade na krizu te kao posljedicu ulaska u Europski tečajni mehanizam II i održavanje fiskalne konsolidacije. Pritom nije propustio naglasiti ni da Fitch, potvrđujući stabilne izglede za buduća kretanja rejtinga Hrvatske, ističe i važnost političke stabilnosti i brze uspostave nove Vlade nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima.

– Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini potvrđuje da smo u okolnostima pandemije COVID-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez znatnijih neravnoteža, ostvarili napredak na putu prema europodručju i pristupili ERM II te omogućili visoke iznose potpora privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnje reforme i porezna i administrativna rasterećenja kako bismo poboljšali poslovno ozračje i povećali investicije – poručuje Plenković.

Naglašava i da je Hrvatska ranije dobila potvrde rejtinga od agencije Standard & Poor’s, ali i najkonzervativnijeg Moody’sa. Upozorenje Fitcha vezano uz slabe kapacitete za povlačenje europskog novca premijer nije komentirao, a na to se samo usputno na konferenciji za novinare osvrnuo i ministar Marić, koji je suglasan da Hrvatska treba učiniti sve za bolju i kvalitetniju iskoristivost europskih fondova, s naglaskom na instrument EU nove generacije.

Potpuni oporavak u 2022.

Marić također tumači kako je zadržavanje rejtinga potvrda sposobnosti Hrvatske da se nosi s krizom, no upozorava da Fitch u ovoj godini prognozira pad gospodarske aktivnosti oko devet posto, dok je Vladina projekcija oko osam posto. Potpuni oporavak gospodarske aktivnosti Fitch očekuje krajem 2022. godine, a Vlada već iduće godine. No, ističe Marić, kada je riječ o fiskusu, prognoze su podudarne – procijenjeni deficit u idućoj godini po agenciji iznosi nešto više od tri posto prema kreditnoj agenciji, a vladino očekivanje je 2,9 posto. Marić ističe i podudarnost u projekcijama smanjivanja javnog duga u BDP-u i naglašava važnost kvalitetnog balansiranja između očuvanja radnih mjesta i nastavka fiskalne konsolidacije i stabilnosti javnih financija.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Gospodarstvenici godine su Alan Sumina i Zoran Vučinić, Nanobit

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije